ODNOSI: RAVNOTEŽJE SPREJEMANJA IN DAJANJA

Dobri odnosi ter pomen sprejemanja in dajanja
Dobri odnosi ter pomen sprejemanja in dajanja

Dobri odnosi ter pomen sprejemanja in dajanja

Osnovna stvar, ki dela dober odnos, je ravnotežje sprejemanja in dajanja. Naj gre za poslovni, prijateljski, partnerski ali kakršenkoli drug odnos, je ključno imeti ravnotežje sprejemanja in dajanja. Če enako prejemamo, kakor dajemo, bomo imeli zdrave odnose. Seveda tega ravnotežja ni treba preverjati vsak dan ali sak teden, ker je povsem normalno, a v nekih obdobjih odnosa več dajete, v drugih pa več prejemate.

Seveda ni naš glavni cilj razvijati zdravih odnosov s prodajalkami iz najbližje trgovine, temveč z ljudmi, ki so nam blizu.

Dobri odnosi ter pomen sprejemanja in dajanja

Toda obrazec ostaja enak. Če želite zdrav odnos, morate enako dajati, kakor prejemati. Če želite izjemen odnos, morate dajati svojo lepoto in prejemati tujo lepoto. Brez zadržkov s katerekoli strani. Za zdrav odnos je torej ravnotežje ključno in ni pomembno, ali gre za partnerske, poslovne ali kakšne manj pomembne odnose. Če pa želite imeti izjemen odnos, potem ni pomembno samo ravnotežje, temveč tudi kakovost in količina tega, kar dajete in prejemate.

Če ste v zdravem ljubezenskem odnosu z nekom, bi morali dajati enako iskrenosti, kot jo prejmete.

Če pa ne želite imeti zdravega odnos, temveč resnično izjemen odnos, potem morate biti absolutno iskreni in prejemati morate absolutno iskrenost. Samo tako lahko uresničite resnično najboljši odnos. Velikokrat se misli, da so laži v zvezah dovoljene ali celo zaželene, ker s tem osebo, do katere vam je veliko, ščitite pred nečim, kar bi jo lahko prizadelo.

Nasprotja se privlačijo

Dobri odnosi ter pomen sprejemanja in dajanja

Če želite patološko zvezo, v kateri boste kronično zlorabljeni ali pa boste vi zlorabljali, potem si poiščite svoje nasprotje. Za zdravo in lepo zvezo je ključno, da imata dva podobne cilje. Ključna beseda je podobno, nikakor pa ne nasprotno. Nasprotja se privlačijo samo, če ne poznate sebe, če ste oddaljeni od sebe.

Šele tedaj je mogoče, da vas zadovolji zveza z osebo, ki ima nasprotna prepričanja nasprotno osebnost, nasprotne navade. Seveda je nepotrebno, pa tudi nemogoče najti osebo, ki bi bila enaka kot vi. Toda nujno je, da vam je podobna v pomembnih življenjskih zadevah.