NAUČITE SE POSTAVLJATI MEJE TUDI ONLINE

Kako gledate na tiste, ki na omrežjih postavljajo in ohranjajo meje?
Kako gledate na tiste, ki na omrežjih postavljajo in ohranjajo meje?

Kako gledate na tiste, ki na omrežjih postavljajo in ohranjajo meje?

Estimated reading time: 4 minute

Kako bi vse to povzeli v eni besedi? Meje. Toda na žalost je takšna disciplina zdaj vse preveč redka. V svetu družbenih omrežij, takojšnje zadovoljstvo in slavljenja brezsramnosti ne cenimo preveč ljudi, ki postavljajo in ohranjajo meje. Saj veste, tistih, ki se brigajo zase. Določajo pravila sodelovanja. Ohranjajo zasebno življenje zasebno. Ne dovolijo ljudem, da bi jih potegnili v blato. Se ne zapletajo v druge in ne zapletajo drugih v svoje. So dovolj močni, da povedo, kaj jim je všeč in česa ne marajo.

To so na videz povsem osnovne stvari, ki pa jih v bistvu skoraj nihče ne obvlada. Izrazi kot so zadrteži, prevzetneži, zdraharji, cunje, kraljice drame, snobi, mešalci dreka etiketirajo takšne ljudi. Živimo v času vulgarnosti, neumnosti, nezrelosti in sebičnosti. V času svobode, ki pa jo v resnici opredeljujemo kot dovoljenje za nesramnost in pretiravanja vseh vrst.

Ljudje, ki bi jih morali občudovati, so tihi, dostojanstveni, zadržani, resni, strokovni, spoštljivi do sebe in drugih. Pri mejah gre za to, da si postavite jasne, zdrave ločnice med tem, kaj boste delili z drugimi in kaj boste obdržali zase, kaj boste sprejeli in česa ne, kako ravnate z drugimi in kako pričakujete, da bodo ravnali z vami, kaj je vaša odgovornost in kaj ne.

Kako gledate na tiste, ki na omrežjih postavljajo in ohranjajo meje?

Gre za to, da veš kdo si, in počneš, kar ti ustreza, ter ne dovoliš, da te ljudje vlečejo v tisoč različnih smeri. Ker če to dopustite vas bodo ljudje silili, da počnete vse mogoče stvari, toda početi morate to, kar je za vas smiselno. Če ne znate reči ne ali se upreti, ko vam drugi naložijo preveč, je nemogoče, da bi glavna stvar ostala glavna. V stresnih situacijah ne morete ohraniti mirne glave, če ne veste, kdo ste in za kaj se zavzemate.

Kako boste karkoli naredili, če vašemu življenju vladajo skušnjave družbenih omrežij? Kako se lahko po neuspehu spet postavite na noge, če vas pretirano skrbi, kaj si drugi mislijo o vas? Kako boste odlično opravili svoje delo, če boste nenehno mikro upravljali delo drugih? Brez meja smo preobremenjeni. Razpeti smo na preveč koncev. Tako zelo, da začnejo tiste značilnosti, ki so nas prej opredeljevale, izginjati, dokler ne moremo več ugotoviti, kje se začnemo mi in kje se končajo energijski vampirji okoli nas.

Kako gledate na tiste, ki na omrežjih postavljajo in ohranjajo meje?

Zato ne izrečemo vsake misli, ki nam pade v glavo, zato moramo ugotoviti, kako odgovorno ravnati s svojimi financami in učinkovito upravljati svoj čas. Skušajmo svoje življenje, čustva in skrbi urediti tako, da jih je mogoče obvladati. Da jih nadzorujemo, namesto da bi bilo obratno. Za večno ljudi, ki opravljajo pomembno delo, še niste nikoli slišali.

Večina srečnih ljudi ne potrebuje, da bi vedeli, kako srečni so. Vsakdo nekaj prestaja, toda nekateri ljudje se odločijo, da s svojimi težavami ne bodo zasipali vseh drugih. Najmočnejši ljudje so samostojni. Stvari ohranijo zase. Imajo se pod nadzorom. Njihove zadeve so natanko to, njihove zadeve. Postavite si meje. Uveljavljajte jih umirjeno, a odločno. Do meja drugih bodite enako spoštljivi, kot želite, da so drugi do vaših. Bodite odrasli v svetu čustvenih otrok.

Preberite tudi KAKO POSTAVITI MEJE SVOJEMU OTROKU? in RENEJA SE SPRAŠUJE, KJE SO PRI SKRBI ZA MAMO MEJE?