KLARINA TAŠČA SE VTIKA V IZBIRO POKLICNE POTI VNUKINJE

Klara je obupana, saj se tašča neprestano vtika v vnukinjo in jo usmerja na svojo pot
Unsplash.com

Klara je obupana, saj se tašča neprestano vtika v vnukinjo in jo usmerja na svojo pot

Predviden čas branja 4 minute

Moja težava je malce nenavadna, pa vendar je sama ne znam rešiti. Hči je stara 16 let, zelo pridna, lepo vzgojena. V sosednji hiši živi njena babica, moževa mama. Ker sva bila z možem v preteklih letih poslovno veliko odsotna, nama je odgovarjalo, da hči več časa preživi s svojo babico. Babica je bila včasih odvetnica, v čemer sva vedno videla plus, saj sva razmišljala, da ji bo lahko tudi pri kakšni šolski zadevi priskočila na pomoč. Nato se je pa začelo.

Sama sem se dve leti nazaj odločila, da bom več časa doma, zato sem si prilagodila delo.

Prepričana sem bila da bo hči zelo vesela nad mojo spremembo oziroma odločitvijo. Razžalostila me je že njena reakcija, da ne rabim biti več časa doma, saj ima ona babi. Nato se je vse skupaj stopnjevalo, v smeri, mami ti ne kuhaš dobro, vprašaj babi za kakšen nasvet, teh čevljev ne bom obula, ker je babi rekla, da niso lepi.

Klara je obupana, saj se tašča neprestano vtika v vnukinjo in jo usmerja na svojo pot

Pika na i pa je bil stavek, kaj je z nama z očetom, ona si želi biti pravnica tako kot babi.

Hči je bila vedno naravoslovni tip, kemija in fizika sta bili vedno njena strast in študija prava ni nikoli omenjala. Babica ji je napletla zgodbo da ji bo ona pomagala pri službi, pozabila pa je, da mora punca najprej narediti študij, vendar za to področje ni nikoli kazala zanimanja. Z možem sva obupana, saj vidiva da babica kroji njeno usodo, ona pa vse stavi na njo. Kaj lahko storiva? Klara

Nasvet za bralko Klaro

Spoštovana Klara, razumem da ste jezna in ogorčena nad celotno situacijo. Babici sta vedno zaupala in niti pomislila nista, da bi lahko spretno manipulirala z vajino hčerko. Dejstvo je, da sta se močno navezali in babica je tista, ki morda želi le dobro in razmišlja malce egoistično. Jasno je, da na vašo hči prenaša svoje želje in želi da deluje tako kot ona misli da je dobro zanjo.

Klara je obupana, saj se tašča neprestano vtika v vnukinjo in jo usmerja na svojo pot

Ne pomisli pa babica ne to, da vaša hči morda ni tip pravnice, da je to morda samo trenutno zanimanje, ker se vse skupaj iz ust babice tako zelo zanimivo sliši.

Najprej se skušajta pogovoriti s hčerko, naj dobro razmisli na katero področje se bo vpisala in naj resnično podrobno razišče, kaj je tisto kar jo veseli. Pripravite se, da bo babico zagovarjala, saj je očitno njen angel in vzor. Naslednji korak pa je izčrpen pogovor z babico.

V kolikor z njo niste najbolj povezani, prosite moža, da se vključi. Nikar je takoj ne napadajta, razložita ji najprej, da sta ji neizmerno hvaležna za vse trenutke, ki jih je preživela z vnukinjo, ter za vso pomoč, vendar so sedaj na sporedu resne odločitve za katere pa jo prosite, naj ne prevzema odgovornosti. Razložita ji svoja stališča in kaj je tisto kar vaju moti v povezavi s hčerko, ne pričakujta pa da bo vse skupaj lepo sprejela, morda boi celo užaljena.

Pripravljeno za Govori.se