KATERE TEMATIKE OBIČAJNO IZZOVEJO KONFLIKTE?

Najpogostejše konfliktne tematike so...

Najpogostejše konfliktne tematike so…

Predviden čas branja: 4 minutes

Vsi odnosi ne glede na to, kako zelo se dva ljubita so občutljivi na določene teme, ob katerih bo zelo verjetno prišlo do napetosti, frustracij in stresa. Skupni imenovalci, ki so značilni za večino konfliktov se nanašajo na denar, spolnost, komunikacijo, vrednote, družabne aktivnosti, prijatelje in odgovornost. Če sedaj k vsemu temu dodamo še osebnostne razlike, postane jasno, zakaj toliko parov zelo težko najde rešitev, ki je učinkovita oziroma zadovoljuje oba. Kadarkoli se pojavi katera od navedenih tem, vse dokler ni razrešena, sproža čustvene reakcije, ki v trenutku spremeni način naše komunikacije.

V trenutku namreč postanemo jezni, nasilni in obrambno nastrojeni ter se počutimo ogrožene in se običajno vkopljemo ter pripravimo na najhujše.

Te težave in vedenje povezav z njim, lahko spodkopljejo ljubezen, ki jo občutimo drug do drugega in povzročijo čustvene poškodbe, ki jih je težko pozdraviti. Seveda pa obstaja tudi upanje, kajti bolj ko razumemo, zakaj se med seboj razlikujemo, toliko lažje se bomo naučili, kako se lahko postavimo v partnerjev položaj. Šele tedaj lahko vidimo, da nam partner ne poskuša zagrenit življenja, ampak da vidi stvari drugače kot mi. Koristi, ki izhajajo iz našega poznavanja osebnosti, so številne.

Najpogostejše konfliktne tematike so...

Ko govorimo konfliktu in njegovih posledicah za naš odnos, nam lahko to znanje spremeni življenje.

Če smo namreč sposobni videti težavo s stališča svojega partnerja, nam to nudi priložnost, da začnemo zopet ceniti njegov prispevek k skupnosti. Pomaga nam tudi razrešiti težave, ki so nastale zaradi konflikta, tako da se lahko odnos povrne v nemoten tok, poleg tega pa izničimo močne čustvene reakcije, ki so lahko katastrofalne za obstoj partnerstva. Toda ali bodo s pomočjo razumevanja težave izginile? Verjetno ne, saj predstavljajo del življenja, vendar pa jih bo razumevanje spremenilo postale bodo lažje obvladljive.

Poleg spolnosti ustvarja denar največ možnosti za konflikt. Ta tema izzove močne čustvene reakcije in prikliče na površino mnogo strahov in negotovosti, ki jih nosimo globoko v sebi. To pa je tudi točka, na kateri potreba po moči in nadzoru vstopa v ljubezenski odnos in kjer osebnostne razlike določajo izid. Ko gre za denar, si nihče ne želi, da bi mu nekdo ukazoval, kako naj ga troši ali razpolaga z njim, oziroma da bi mu očital, da z njim ne ravna prav.

Finance so osebna zadeva, zato za vsakega posameznika predstavljajo nekaj drugega.

Najpogostejše konfliktne tematike so...

Ko pa postanejo vir konflikta, se zdi, da izvabijo iz vsakega le najslabše. Naši občutki v zvezi z denarjem in način, na katerega ravnamo z njim, pogosto odraža različne podobe. Na začetnih stopnjah odnosa smo bolj svobodni glede trošenja, saj ga običajno uporabljamo kot sredstvo, s pomočjo katerega želimo napraviti vtis na osebo, ki ji dvorimo. Vendar pa s tem vzbudimo pričakovanja in oblikujemo vzorce, ki ga bo druga oseba uporabila za ugotavljanje, ali smo z njo združljivi na tem področju.

Če imata obe osebi še vedno enako mnenje glede financ, tudi ko novost in razburjenje zaradi odnosa zbledita, potem obstaja velika verjetnost, da bodo postala začetna pričakovanja stalna in denar ne bo predstavljal vira spora. Če pa se v nasprotju s tem, ko odnos dozori, začetna pričakovanja spremenijo, lahko denar in običajno to tudi drži postane glavni vir razočaranja. Lahko postane celo gonilna sila mnogih sovražnih sporov. V takem primeru je velika verjetnost, da imamo opraviti z osebnostnimi razlikami in njihovim vplivom na pojmovanje denarja ter upravljanje z njim.

Katera znamenja zodiaka se ob kočljivih tematikah hitro znajdejo v konfliktu?

V konfliktu se hitro znajdejo rojeni v znamenju ovna, dvojčkov, strelca in vodnarja.