SPROŠČENI IN V DOBRI FORMI BOSTE PREJ DOSEGLI USPEH

V kolikor niste sproščeni in v dobri formi boste težko karkoli izboljšali
V kolikor niste sproščeni in v dobri formi boste težko karkoli izboljšali

V kolikor niste sproščeni in v dobri formi boste težko karkoli izboljšali

Predviden čas branja 4 minute

Šele ko se naučiš na stvari pogledati z razdalje, biti v formi sproščen, lahko napreduješ v rasti h globlji identiteti in se odpreš drugim. Če si poln načrtov in potreb po uspehu ter priznanju, pa tudi če si utrujen, napet in pod stresom, se le stežka ustaviš, da bi sprejemal druge in jim prisluhnil. Notranji motor se prehitro vrti. Težko v tišini razdalje pogledaš  na vzgibe za svoja dejanja, za svoje strahove. Hrup motorjev uničuje tišino srca. Za rast mora biti človek v formi, telesno in duševno sproščen, spočit. Notranje napetosti, kot je stres, se naselijo v telesu in preprečujejo svetlobi, da bi razveseljevala dejanja in misli.

Človek mora torej najti primeren življenjski utrip, potreben počitek in sprostitve, ki dajejo življenje.

Številni si ne znajo odpočiti. Seveda je počitek to, da se naspimo, vendar ni samo to. Spanec je lahko tudi beg pred resničnostjo, pretveza, oblika depresije. Pravi počitek pomeni obnovo moči, da se lahko s še večjo energijo, navdušenjem in upanjem poženeš, v resničnost in v boj za mir. Počitek je torej v tem, da najdeš nov vir energije, potrditev in oporo v prebujanju te energije, v zaupanju v svoje poslanstvo in v svoj globlji jaz. Je nasprotje tega, da se prepuščaš žalosti, naveličanosti, pomanjkanju samozaupanja, dvomu. Počitek pomeni sproščeno srce, človeško praznovanje, smeh, veselje, humor.

V kolikor niste sproščeni in v dobri formi boste težko karkoli izboljšali

Počitek je v tem, da se dobro počutiš v svojem domu, v svoji skupnosti, v svojem telesu. 

Stres je pogosto posledica pomanjkanja ubranosti med življenjskimi težavami in odgovornostmi in med oporo, srčno in duhovno hrano ter potrebno izobrazbo za spopadanje s temi težavami. Stres pa potem sproža bolj ali manj neznosno psihično nelagodje. Da bi utišal to notranje nelagodje človek lahko postane depresiven, jezljiv, išče kompenzacijo v alkoholu ali drugod, pogosto je pretirano utrujen ali podvržen psihosomatskim obolenjem.

To, da si sproščen in v  formi pomeni tudi, da si našel ravnovesje med sodelovanjem in usposobljenostjo. Pri počitku je pomemben tudi pojem prostora. Vsak izmed nas potrebuje svoj zasebni prostor, samoten prostor za resnično ponotranjenost. Če ga nimaš, če ti je prostor ukraden ali če vanj kdo vdira, če je pritisk nate prehud, potem zaideš v zmedenost.

V kolikor niste sproščeni in v dobri formi boste težko karkoli izboljšali

Drugega ne moreš več sprejeti v svojo notranjost, ne moreš ga razumeti in imeti rad.

Notranjega prostora ni več. Moraš se braniti saj je pritisk prehud. Notranji prostor potrebujemo, da lahko dosežemo mir in notranjo sproščenost, da se vode našega srca lahko pretakajo in je naš notranji vodnjak dostopen in živ. Za vsakega izmed nas je ta prostor drugačen. Nekateri ljudje morajo živeti sami, sleherni izmed nas pa vsak dan, vsak teden, vsako leto potrebuje nekaj časa v samoti.

Naučiti se moramo polniti svoje baterije. Mlajši pogosto ne znajo uravnavati svoje telesne utrujenosti, zato se ta kaj hitro sprevrže v psihično utrujenost in v  stres. Ta psihična utrujenost pa jih lahko preplavi in postane nekakšen rak, ki jih razjeda od znotraj. Telesna utrujenost je resničnost, ki se jo moraš naučiti previdno sprejemati; bojevati se moraš proti izbruhu žalosti.