Vlaknine v prehrani in njihov velik pomen za telo

Balastne snovi niso nepotreben balast. Danes jih imenujemo tudi vlaknine. Te so sestavine živil rastlinskega izvora, ki jih ne moremo prebaviti. Vlaknine potujejo skozi ves prebavni trakt od ust do debelega črevesa, ne da bi se kemično spremenile. V debelem črevesu jih bakterije nekoliko razkrojijo, vendar prepozno, da bi jih telo sprejelo. V ožjem pomenu besede vlaknine pravzaprav niso živila, ker ji organizem ne vsrka. Vendar pa človek brez njih ne more ohraniti svojega zdravja. Pomanjkanje balastnih snovi pripelje do številnih bolezni.

Vlaknine v prehrani in njihov velik pomen za telo

POZITIVNO DELOVANJE RASTLINSKIH VLAKNIN

Vlaknine so nepogrešljive pri oskrbovanju organizma z vlakninami. V telesu opravljajo vrsto pomembnih nalog. Vlaknine moramo skrbno in dolgo prežvekovati, s tem masiramo dlesni, krepimo zobno sklenino, odstranjujemo ostanke sladkorja z zob in pospešujemo izločanje sline. To pa podpira prebavo, razkužuje in vsebuje encime, ki razkrajajo sladkor.

VLAKNINE POMAGAJO PRI ZDRAVEN HUJŠANJU

Vlaknine povečajo prostornino zaužite hrane in s tem raztegujejo želodčne in črevesne stene. Zato se prej pojavi občutek trajne sitosti. Vlaknine so nepogrešljive sestavine vsake razumne in zdrave diete. Rastlinska vlakna so pred vstopom v debelo črevo izredno žilava, s tem pa preprečujejo prezgodnje praznjenje želodca. S tem pridobijo prebavni organi več časa za predelavo in vsrkavanje živil. Tako prispevajo vlaknine tudi k zmanjševanju stresov v prebavi.

Človeški organizem je izpostavljen številnim obremenitvam iz okolja. Vlaknine pa vežejo nase škodljive strupene snovi in jih nato izločijo. Vežejo tudi maščobe, žolčno kislino in holesterol in omogočajo naglo izločanje le teh skozi črevesje. K zdravju organizma prispevajo balastne snovi na tri načine: spodbujajo razmnoževanje koristnih bakterij v debelem črevesju, zmanjšujejo vsebnost kislin v njem, kar zmanjšuje nevarnosti nastajanja poškodb, razjed in tumorjev, so nosilci pomembnih vitaminov.

Dovolj balastnih snovi za dobro prebavo

Znano je, da balastne snovi pospešujejo prebavo. Delujejo na tri načine: v želodcu zmanjšujejo izločanje solne kisline in s tem varujejo želodčno sluznico, številne encime v prehrani spodbujajo k delovanju. Mnogi encimi začnejo delovati šele tedaj, če je v živilih dovolj rastlinskih vlaknin. V debelem črevesju skrbijo za večjo težo in s tem pospešujejo hitrejše izločanje ostankov hrane. Torej lahko s hrano, ki vsebuje dovolj vlaknin, uspešno preprečujemo zaprtje.

Vlaknine v prehrani in njihov velik pomen za telo

Rastlinske vlaknine in holesterol

Če imamo probleme s holesterolom, nam lahko pomaga hrana bogata z balastnimi snovmi. Te namreč zelo ugodno vplivajo na količino holesterola v krvi. Na več načinov jo lahko usklajujejo in znižujejo. Vlaknine vežejo žolčne kisline. S tem ovirajo delovanje encimov, ki razgrajujejo maščobe in preprečujejo, da bi jih organizem sprejel.

Umirjajo delovanje holesterolskega laboratorija v jetrih, in s tem zmanjšujejo nastajanje holesterola. To je pomembno zlasti tedaj, če uživamo zelo malo maščob, količina holesterola v krvi pa je kljub temu previsoka. Vlaknine povečujejo količino zaužite hrane in s tem razredčujejo vsebnost maščob v njej. Zaradi tega pride manj zaužitih maščob v stik s prebavno površino tankega črevesa, manj jih torej sprejme tudi organizem.

Pripravila: S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.