Holesterol in nasveti povezani z njim

Pri ljudeh, ki so genetsko nagnjeni do težav, povezanih s holesterolom, je prehrana bogata z nasičenimi maščobami glavni vzrok za visoko raven holesterola. V krvi se holesterol veže na beljakovinske molekule. Količina holesterola v krvnem obtoku niti ne bi bila tako pomembna, če ne bi bila očitno povezana z različnimi kardiovaskularnimi boleznimi. Tveganje, da dobimo katero, je zelo kompleksno in ni odvisno le od količine holesterola, ki ga imamo v krvi, ampak tudi od tega, kakšen je ta holesterol.

Holesterol in nasveti povezani z njim

Če govorimo na splošno, je LDL slabi holesterol povezan s povečanim tveganjem smrti zaradi srčne bolezni venčnih arterij. HDL ali dober holesterol pa je povezan z zmanjšanim tveganjem.

Obstajajo dokazi, da lahko zmerna telovadba večkrat tedensko pri mnogih ljudeh dvigne vrednosti dobrega holesterola (HDL), čeprav samo s telesno vadbo ni mogoče znižati celotnega holesterola. Z intenzivno telovadbo je mogoče ravni HDL še bolj dvigniti, vendar na določeni točki tudi športniki dosežejo tako imenovan HDL plato.

Stres velja za dejavnik, ki prispeva k dvigu holesterola, zato so sprostitvene tehnike, ki pomagajo odpraviti stres, primerne tudi za zniževanje ravni holesterola. Progresivno sproščanje s pomočjo vodenih predstav je tehnika, ki jo lahko poskusite kjerkoli in kadarkoli. Lahko pa poskusite tudi z masažo, jogo, meditacijo.

Preberite tudi STRES: KAJ JE IN KAJ POVZROČA V TELESU?

Osnovna pravila prehrane za zniževanje holesterola so zelo preprosta. Izogibajte se nasičenim maščobam in holesterolu v hrani. Jejte več zelenjave, sadja in žitaric, ki so brez holesterola in pravzaprav tudi brez maščob, vsebujejo pa veliko vlaknatih snovi.

Holesterol in nasveti povezani z njim

NASVETI
Stalno preverjajte svojo telesno težo, jejte pametno, ne več kot 300mg holesterola in kvečjemu 30% vseh kalorij iz maščob. Večkrat tedensko telovadite, če zmorete lahko tudi intenzivno, sicer pa se zavedajte, da je tudi zmerna telovadba boljša od nobene. Če ste kadilec, opustite kajenje. Spremljajte svoj napredek. V določenih zaporednih obdobjih si dajte izmeriti raven holesterola v krvi v laboratoriju.

Kaj je holesterol?

Holesterol je naravna maščoba, ki je potrebna za razno razne življenjske funkcije, kot so nastajanje novih celic, oblaganje živcev itd. Holesterol

Preberite tudi POVEZAVA MED UMOM IN TELESOM: UM ZDRAVI TELO