Vas zanima, kako krvne skupine vplivajo na načela prehranjevanja?
Ljudje, ki so nagnjeni k debelosti, ali imajo druge prehranjevalne težave, se pogosto zatekajo v razne diete, ter se potem, kljub temu, da se nekaj časa držijo, sprašujejo, zakaj ni pravega učinka. Pozabljajo pa na najpomembnejšo zadevo. Na to, da imamo različne krvne skupine, ki so ključ, ki odklepa vrata vašega zdravja, bolezni in mnogih drugih faktorjev.
Krvna skupina določa nagnjenje za bolezni in vrsto hrane, ki bi jo naj uživali.
Povezana pa je tudi z izgorevanjem kalorij in delovanja vaše osebnosti. Kot je s številnimi študijami dokazal in tudi podal naprej Dr. Peter D’Adamo’s je povezava med krvno skupino in prehrano zelo pomembna. Povezana je tudi z ugotovitvami, da so nekateri ljudje pri podobnih dietah uspešni, nekateri ne, ter da so nekateri v starosti veliko bolj vitalni kot drugi. Analize potrjujejo, da je krvna skupina natančna slika genetskega zapisa vsakega posameznika, ki odločilno vpliva na njegovo življenje.
Poznamo štiri krvne skupine: A,B, AB in O.
Ugotovljeno je bilo npr., da se je pri testiranjih bolnikom z skupino A ob visokokalorični prehrani, ki vključuje velike porcije mesa, stanje poslabšalo, medtem, ko se jim je ob prehrani, ki vključuje rastlinske beljakovine stanje izboljšalo. Zanimiv pa je tudi podatek, da se je ob povečani intenzivnosti telesne dejavnosti skupina A počutila utrujeno, pri lažjih oblikah vadbe pa so oživeli.
Prva v zgodovini se je pojavila skupina 0, nato so se vrstile A, B skupina AB pa je popolnoma nova prilagoditev, saj je rezultat mešanja drugih skupin. Skratka, krvna skupina je ena od medicinsko priznanih različnosti med ljudmi.
Če še niste darovali krvi ali potrebovali transfuzije, verjetno ne veste, katera je vaša krvna skupina. Vendar bi bilo dobro vedeti, saj je vaša krvna skupina ključ, ki nadzira vpliv virusov, bakterij, okužb in ostalih, ki bi lahko ogrozili vaš organizem.
V krvi se nahajajo kemični označevalci, imenovani antigeni, ki določajo vašo krvno skupino.
Kadar antigeni krvnih skupin dobro delujejo, tvorijo odličen varnostni sistem. Vsaka krvna skupina ima drugačen antigen, z določeno kemijsko strukturo, ki je dokaj zapletena. Po antigenu je dobila krvna skupina tudi ime, razen skupine 0, ki antigenov ne vsebuje. Na antigene se prilepijo določena protitelesa, to so celične tvorbe.
Zanimivo je tudi dejstvo, da si vse skupine medsebojno ne morejo darovati krvi.
Osebe s krvno skupino A in skupino B si medsebojno ne morejo darovati krvi. Osebe s krvno skupino AB lahko prejmejo kri od vsakogar, vendar jo lahko darujejo samo osebam, z skupino AB. Skupina 0 pa je univerzalen darovalec krvi, prejmejo jo pa lahko le od svoje skupine. Ugotovljeno je bilo tudi, da mnoge vrste hrane celice nekaterih krvnih skupin zavrnejo, drugih pa ne. Iz tega lahko sklepamo, da je ena vrsta hrane za eno skupino koristna, za drugo pa škodljiva.
Pa poglejmo, kako zadeve delujejo. Med hrano, ki jo zaužijete in vašo krvjo pride do kemijske reakcije, ki je del vaše genetske dediščine. To je bilo ugotovljeno na podlagi lektinov, ki so raznolike beljakovine, ki se nahajajo v naši hrani in imajo sposobnost aglutinacije (lepljenja). Lektini so sredstvo, s pomočjo katerega se v naravi organizmi prilepijo na druge organizma.
Lektini virusov in bakterij imajo pogosto značilnosti določene krvne skupine, zato so za ljudi s to skupino še bolj nevarni. Enaka zgodba so lektini v hrani. Ko pojeste hrano, ki vsebuje proteinske lektine, ki niso kompatibilni z antigenom vaše krvne skupine, ti napadejo nek organ v organizmu, ter na tem področju pričnejo lepiti celice. Mnogo lektinov ima značilnosti, ki so dovolj podobne antigenu, da lahko postanejo sovražnik druge skupine.
Na primer, če pogledamo mleko, ki ima značilnosti skupine B. Če ga spije oseba z skupino A, bo njen organizem takoj pričel z aglutinacijo, z namenom, da ga zavrne. Učinki lektinov na različne krvne skupine niso le teorija.
Obstaja znanstven barometer, s katerim lahko merimo prisotnost lektinov v organizmu.
To je preprost test urina, imenovan lestvica Indikan. Ko jetra in črevesje beljakovin ne prebavljata pravilno, tvorita strupene produkte indoline. Lestvica kaže stopnjo teh strupenih snovi v organizmu. Vaša lestvica bo nizka, če se boste izogibali hrani, ki vsebuje strupene beljakovinske lektine, nasprotno bo, v primeru, če boste uživali hrano, polno neprebavljivih lektinov.
Če želite storiti nekaj zase in se držati režima pravilne prehrane za vašo krvno skupino, se boste izognili mnogim okužbam in virusom, telo se bo očistilo strupenih snovi in maščob, lahko se boste borili proti življenjsko nevarnim boleznim, kot so rak, bolezni srca in ožilja, sladkorni bolezni, odpovedi jeter…, ter upočasnili proces staranja.
Preberite tudi ASTRO ZNAMENJA IN NAGNJENOST K BOLEZNIM
Plan pravilne prehrane za vašo krvno skupino, ni čudodelno zdravilo za vse bolezni, je pa način, po katerem lahko ponovno vzpostavite naravne obrambne funkcije vašega imunskega sistema. Vaša prehrana glede na krvno skupino je ponovna vzpostavitev vašega naravnega genetskega utripa.
Danes dobro vemo, da hrana, ki jo zaužijemo neposredno vpliva na naše zdravje in na naše splošno počutje.
Vendar so različne, in nasprotujoče si informacije o prehrani, ustvarile pravo minsko polje za zavedne porabnike. Dejstvo je, da pravilne prehrane ne moremo izbrati. Za nas je bila izbrana že pred tisočimi leti. Zmeda je nastala zaradi stavka »ena dieta ustreza vsem«.
Preberite tudi OSNOVE PREHRANE: MAKROHRANILA IN MIKROHRANILA
Kljub temu, da smo videli na lastne oči, da se eni ljudje zelo dobro odzovejo na določene diete, medtem ko se druga skupina ne odzove dobro, se na področju znanosti o prehrani, niso nikoli popolnoma posvečali raziskovanju posebnih značilnosti populacije, ki bi pojasnile različne odzive na diete.
Vaša prehrana glede na krvno skupino deluje, saj lahko sledite znanstveno raziskanemu in preverjenemu načinu prehranjevanja. V vsaki pravilni prehrani glede na krvno skupino, je velika izbira jedi, zato vas naj ne skrbi, da bi se morali omejevati.
Naši predniki, katerih telesa so bila stroji, ki so sprejeli in porabili toliko goriva, kolikor so ga potrebovali, niso poznali debelosti. Danes je debelost postala eden izmed največjih zdravstvenih problemov. Pri prehrani po krvnih skupinah je izgubljanje telesne teže eden izmed stranskih učinkov, ko telo okreva.
Preberite tudi IZOGNITE SE DEBELOSTI: NASVETI
Ker je dieta ukrojena po celični sestavi vašega telesa, bo določena prehrana povzročila, da se boste zredili, druga pa, da boste shujšali., medtem ko bo na nekoga z drugo krvno skupino morda delovala ravno obratno. Vsakokrat, ko boste novo dieta, ki naj bi na vse delovala enako, bodite previdni. Raje prisluhnite svoji krvni skupini, saj se vam bo to obrestovalo.
KRVNA SKUPINA 0
Ljudje s krvno skupino 0 cvetijo ob visoko intenzivni fizični vadbi in živalskih beljakovinah. Prebavila ljudi s krvno skupino 0 ohranjajo spomin na starodavne čase. Visokoproteinska prehrana lovca nabiralca in velikanski telesni napori, ki jim je bil izpostavljen organizem skupina 0, so verjetno te primitivne ljudi držali v lahkotnem stanju ketoze – stanju vzdraženega telesnega organizma. Ketoza, je rezultat visokoproteinske in mastne prehrane, v kateri je zelo malo ogljikovih hidratov.
Uspeh vaše diete za krvno skupino 0 je odvisen od tega ali boste jedli pusto, organsko meso, perutnino in ribe. Ljudem s krvno skupino 0 se mlečni izdelki in žitarice ne bodo zdele tako prijazne, kot drugim skupinam, ker se njihov prebavni sistem nanje še ni povsem prilagodil. Z dieto, pripravljeno za skupino 0, boste najprej shujšali, ko boste omejili uživanje žitaric, kruha in sočivja.
Vodilni dejavnik pri pridobivanju telesne teže za skupino 0 je gluten, ki se nahaja v pšeničnih bakterijah in v polnozrnatih izdelkih.
Namesto da bi vi ostajali vitki in polni energije, lektini glutena zavirajo presnovo inzulina, kar ovira učinkovito pretvorbo kalorij v energijo. V manjši meri ima podoben učinek koruza. Drugi dejavniki, ki pri ljudeh s skupino 0 prispevajo k pridobivanju telesne teže so: leča, nizki fižol. Ljudje z to krvno skupino so vitkejši, kadar je njihovo mišično tkivo v stanju rahle metabolične kislosti. Dejavnik, ki tudi povzroča debeljenje, je povezan z delovanjem ščitnice.
Ljudje s krvno skupino 0 so namreč nagnjeni k prenizki ravni hormonov žleze ščitnice.
To stanje, hipertiriodizem, se pojavi, ker ljudje s skupino 0 večkrat v svojem organizmu nimajo dovolj joda. Simptomi hipertiriodizma so med drugim tudi debeljenje, zastajanje tekočin v telesu, izguba mišic in utrujenost. Razen tega, da zmanjšajo velikost obrokov in izberejo bolj pusto meso, morajo ljudje s krvno skupino 0 ločiti med hrani ki jim škodi in hrano, ki jim koristi.
Hrana, ki je zelo priporočljiva:
Morske alge, ribe in morski sadeži, jodirana sol, jetra, rdeče meso, ohrovt, špinača, brokoli, jagnjetina, jajca, sir, jogurt, mleko, laneno olje, olivno olje, bučna semena, oreh, črnooki fižol, lisast fižol, ajda, ječmen, kruh iz kaljene pšenice, artičoka, endivja solata, regrat, česen, por, čebula, paprika, peteršilj, sladek krompir, blitva, hran, repa, fige, slive, češnjev sok, ananasov sok, curry, kajenska paprika, ingver, lipa, šipek, mineralna voda.
Hrana, ki bi se ji naj izogibali:
Pšenični gluten, koruza, stročji fižol, leča, zelje, cvetača, gorčica, slanina, šunka, svinjina, kaviar, dimljen losos, siri, koruzno olje, kikiriki, pistacije, leča, moka, koruzni kosmiči, žganci, koruzni kruh, polenta, ovsena moka, testenine iz pšeničnega zdroba, gobe, črne olive, kokos, dinje, jagode, mandarine, jabolčni sok, pomarančni sok, cimet, vanilija, kis, kečap, majoneza, vložene kumarice.
KRVNA SKUPINA A
Ljudje s krvno skupino A cvetijo ob vegetarijanski prehrani. Če ste povprečna oseba, s skupino A se vam bo premik od tipične prehrane z mesom in krompirjem k sojinim beljakovinam, žitaricam in zelenjavi morda zdel prevelik. Še posebej pomembno pa je, da jeste hrano, ki je naravna, kot je le mogoče. Ljudje s skupino A so biološko predisponirani za bolezni srca, rak in diabetes.
Ko boste iz vaše prehrane odstranili meso in vse strupe, boste zelo kmalu lahko opazili spremembe.
Morda ste že opazili, da se, ko jeste rdeče meso, počutite bolj lene in niste tako polni energije, kot kadar jeste rastlinske beljakovine. Skupina A slabo prebavlja tudi mlečne izdelke, ki povzročajo motnje v izločanju inzulina, poleg tega pa so mlečni izdelki polni nasičenih maščob, ki vodijo k debelosti in diabetesu. Pšenica je dvojni dejavnik. Lahko jo jeste, vendar pazite, da je ne pojeste preveč, saj bi vaše mišično tkivo postalo preveč kislo.
Hrana, ki je zelo priporočljiva:
Skuša, postrv, losos, sardina, sojin sir, sojino mleko ter ostali izdelki iz soje, laneno olje, olivno olje, arašidi, kikirikijevo maslo, bučna semena, črni fižol, leča, amarant, ajda, kruh iz kaljene pšenice, riževo pecivo, kruh iz sojine moke, ovsena moka, riževa moka, ržena moka, artičoke, brokoli, buče, čebula, česen, kalčki alfaalfa, koleraba, listi pese, ohrovt, peteršilj, por, repa, špinača, tofu, zelena solata, marelice, češnje, fige, slive, ananas, kivi, grenivka, limona, marelični sok, korenčkov sok, ananasov sok, sok iz grenivk, ingver, aloa, baldrijan, kamilica, zeleni čaj, kava.
Hrana, ki bi se ji naj izogibali:
Slanina, jetra, govedina, svinjina, šunka, srčki, ledvičke, vampi, divjačina, teletina, školjke, kaviar, lignji, prekajeni losos, vse vrste sirov (razen feta in kozjega sira), maslo, sladoled, mleko, skuta, pistacije, sezamovo olje, brazilski orehi, stročji fižol, rdeči fižol, pšenični kosmiči, kruh iz pšenice durum, večzrnati kruh, sladek ržen kruh, navadna moka, moka iz pšeničnega zdroba, jajčevci, šampinjoni, paprika, paradižnik, pomaranče, mandarine, zelje, mango, papaja, pomarančni sok, kis, poper, vložena hrana, ketchup, majoneza, mineralna voda.
KRVNA SKUPINA B
V mnogih pogledih je skupina B tako podobna skupini 0, da se zdita, kot da sta v sorodu. Nato pa naenkrat skupina B prevzame popolnoma neznano obliko. V celoti so ljudje s skupino B budni in krepki, zmožni se upreti mnogim današnjim boleznim. Če pa kljub temu zbolijo, imajo večjo verjetnost, da jih bodo preživeli. Ker pa imajo malce neobičajne lastnosti, se zdi njihov organizem bolj nagnjen k manj značilnim motnjam imunskega sistema, kot so kronična utrujenost in multiplaskleroza.
Njihova prehrana je uravnotežena in polna, ter vključuje veliko izbiro hrane. Njihovi najpomembnejši dejavniki pri pridobivanju telesne teže so: koruza, ajda, leča, arašidi in sezamova semena, saj vsako od teh živil vsebuje različne lektine.
Hrana, ki je zelo priporočljiva:
Jajca, jetra, jagnjetina, zajčje meso, divjačina, oslič, morski list, skuša, sardine, skuta, feta sir, mozzarela, ricotta, kozje mleko, kefir, manj mastno mleko, olivno olje, nizki fižol, proso, ovseni otrobi, hrustljavi kruhki, riževi kolački, ovsena moka, jajčevci, pesa, zelje, korenje, cvetača, zeleni ohrovt, gorčica, peteršilj, paprika, sladek krompir, brusnice, grozdje, papaja, slive, ananas, sok iz papaje, sok iz grozdja, curry, hren, poprova meta, šipek, žajbelj, zeleni čaj.
Hrana, ki bi se ji naj izogibali:
Koruza, leča, arašidi, ajda, pšenica, slanina, šunka, perutnina, svinjina, školjke, jastog, kozice, prekajen losos, sir z modro plesnijo, sladoled, repično olje, koruzno olje, arašidovo olje, sončično olje, lešniki, pistacije, sončična margarina, čičerka, leča, rž, bele štručke, koruzni kruh, kruh iz pšenice durum, polnozrnati kruh, polenta, rženi kruh, avokado, artičoke, olive, buče, redkvice, tofu, paradižniki, kokos, kaki, granatna jabolka, rabarbara, paradižnikov sok, cimet, poper, želatina, kečap, lipa, mineralna voda (gazirana).
KRVNA SKUPINA AB
Krvna skupina AB ni starejša od 1000 let. Zaradi različnih antigenov, ki jih vsebuje, ima včasih značilnosti skupine A, včasih skupine B, včasih pa značilnosti spoja obeh. Ta raznolikost značilnosti je lahko glede na okoliščine tako pozitivna, kot negativna. V osnovi je vsa hrana, ki ni priporočena ne za skupino A in ne za skupino B , slaba za skupino AB, vendar obstajajo izjeme.
Ljudje s skupino AB so pogosto bolj močni in bolj aktivni od ustaljene skupine A. Omejiti bi morali količino mesa, in ga jesti v majhnih količinah. Kalorije porabljajo najbolje takrat, ko je njihovo tkivo malce bolj alkalno.
Hrana, ki je zelo priporočljiva:
Jagnjetina, zajec, puran, tuna, oslič, skuša, postrv, sardine, kozji sir, mozzarela, ricotta, kefir, kozje mleko, skuta, olivno olje, kostanj, kikiriki, orehi, kikirikijevo maslo, zelena leča, rdeč fižol, proso, ovseni otrobi, ovsena kaša, rženi kosmiči, proseni kruh, riževi kolački, krispiji, ržena moka, vse vrste riža, kalčki alfaalfa, jajčevci, pesa, brokoli, zelena, kumare, ohrovt, česen, gobe, gorčica, tofu, sladek krompir, češnje, fige, brusnice, slive, grozdje, kosmulje, korenčkov sok, sok iz grozdja, sok iz papaje, curry, hren, peteršilj, zeleni čaj, glog, šipek, kava, zeleni čaj.
Hrana, ki bi se ji naj izogibali:
Rdeče meso, nizek fižol, semena, koruza, ajda, pšenica, slanina, govedina, kokoš, gos, raca, divjačina, svinjina, školjke, dimljen losos, sladoled, maslo, koruzno olje, sončično olje, lešniki, makovo zrnje, sončična margarina, ajdovi žganci, koruzni kosmiči, koruzni kruh, ječmenova moka, ajdova moka, redkev, paprika, banane, kokos, guava, mango, kaki, granatna jabolka, pomarančni sok, janež, kapre, želatina, poper, beli kis, vloženi dodatki k jedem.
Povzeto po literaturi Dr. Peter D’Adamo’s. Pripravila S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.
Preberite tudi HRANA IN ASTROLOGIJA: KATERI TIP STE?