Izognite se debelosti: nasveti, ki jih je vredno upoštevati

Na debelost vplivajo številni faktorji. Vsak, ki se odloči za hujšanje, je postavljen pred zahtevno nalogo. Naslednji nasveti pa so le korak, ki niti tako težaven in vas lahko popelje do tega, da se vaši kilogrami ne bodo več kopičili. Brez da bi bili zraven nervozni ali obremenjeni. Torej, izognite se debelosti na enostaven način.

PREHRANJUJTE SE POČASI

Hitrost, s katero jeste, vpliva na to, koliko pojeste, ter tudi na to, če boste pridobili na teži. Koliko pojete nadzorujejo hormoni, ki signalizirajo vašim možganom, ali ste lačni ali siti. Taja približno 20 minut, da vaši možgani sprejmejo ta sporočila, zato počasno prehranjevanje ugodno vpliva na to, da ostanete vitki.

Izognite se debelosti: nasveti, ki jih je vredno upoštevati

IZBERITE POLNOZRNAT KRUH

Prehrano lahko preprosto naredite nekoliko bolj zdravo, če namesto tradicionalnega kruha izberete polnozrnat kruh. V nasprotju z zrni, ki so povezana z mnogimi zdravstvenimi težavami, so polnozrnati izdelki koristni za zdravje. So tudi dober vir vlaknin, vitaminov skupine B in več mineralov, kot so cink, železo, magnezij in mangan. Preberite pa etiketo, da bo vaš kruh narejen samo iz polnozrnatega žita, ne pa iz mešanice ostalih zrn.

POGOSTO SI PRIVOŠČITE GRŠKI JOGURT

Grški jogurt je bolj kremast kot navaden jogurt, ki ima več maščob in beljakovin kot običajni jogurt. Pravzaprav vsebuje do trikrat večjo količino beljakovin, ki jih najdemo v isti količini navadnega jogurta.

Ta jogurt vam pomaga, da se boste dlje časa počutili siti, zato boste pojedli manj kot običajno.

Grški jogurt vsebuje manj ogljikovih hidratov in laktoze kot običajni jogurt, zato je primeren tudi za tiste, ki imajo dieto z malo ogljikovih hidratov ali laktozno in-toleranco. Pazite le, da izberete navadnega, ne pa tistega z dodanim sadjem in sladkorji.

Izognite se debelosti in zaživite bolj vitalno

NE KUPUJTE BREZ SEZNAMA

Pri nakupovanju živil upoštevajte dve pomembni strategiji: nakupovalni seznam naredite pred doma in ne hodite v trgovino lačni. Če natančno ne veste, kaj potrebujete, je prostor za vaše želje manjši. Držite se svojega seznama, s tem ne boste samo kupovali bolj zdravih izdelkov, ampak tudi prihranili denar.

Izognite se debelosti: nasveti, ki jih je vredno upoštevati

JEJTE JAJCA, ŠE POSEBEJ ZA ZAJTRK

Jajca so neverjetno zdrava, še posebej, če jih jeste zjutraj. So bogata z visokokakovostnimi beljakovinami in številnimi bistvenimi hranili, ki jih pogosto ne zaužijemo dovolj. Uživanje jajc zjutraj poveča občutek sitosti. Zato lahko preprosto nadomestitev trenutnega zajtrka z jajci prinese velike koristi in ugodno vpliva na vaše zdravje.

POVEČAJTE VNOS BELJAKOVIN, OMEGA-3 MAŠČOBE IN VITAMIN D

Beljakovine pogosto imenujejo kralj hranil in če želite ohraniti telesno težo, ne pa pridobivati kilograme, jih morate imeti na svojem jedilniku.

Vitamin D je v maščobah topen vitamin, ki je zelo pomemben za zdravje kosti in pravilno delovanje vašega imunskega sistema. Pravzaprav ima vsaka celica v telesu receptor za vitamin D.

Vitamina D najdemo v zelo malo živilih, zato bi ga bilo priporočljivo uživati.

Omega-3 maščobne kisline imajo v telesu številne pomembne vloge, vključno z zmanjšanjem vnetja, ohranjanjem zdravja srca in spodbujanjem delovanja možganov, pomembne so tudi pri ohranjanju telesne teže.

Izognite se debelosti: nasveti, ki jih je vredno upoštevati

NAJ BO ZELENJAVA PREDJED

Dober način za zagotovitev da se kilogrami ne bodo kopičili je, da jeste zelenjavo kot predjed. S tem boste pojedli zdrava hranila, medtem ko boste najbolj lačni, in zato ne boste sposobni jesti toliko drugih, morda manj zdravih sestavin obroka. Uživanje zelenjave pred obrokom, bogatim z ogljikovimi hidrati, ugodno vpliva na raven sladkorja v krvi.

POSTANITE BOLJ AKTIVNI

Dobra prehrana in vadba gresta z roko v roki. Vadba izboljšuje vaše razpoloženje, pa tudi zmanjšuje občutke depresije, tesnobe in stresa. To so točno tisti občutki, ki najverjetneje prispevajo k čustvenemu prenajedanju. Poleg krepitve mišic in kosti lahko vadba pomaga pri hujšanju, zviša raven energije, zmanjša tveganje za kronične bolezni in izboljša spanec.

S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi HUJŠANJE: TEŽAVA ALI IZZIV ZA MOJE ZNAMENJE?