OHRANJANJE SKRIVNOSTI IN PRIPADNOST V PRIJATELJSKIH ODNOSIH

Kako pomembno je ohranjanje skrivnosti ter pripadnost v prijateljskih odnosih?
Kako pomembno je ohranjanje skrivnosti ter pripadnost v prijateljskih odnosih?

Kako pomembno je ohranjanje skrivnosti ter pripadnost v prijateljskih odnosih?

Predviden čas branja: 4 minute

Če sta zaupanje in odkritost dva najpomembnejša dejavnika v tesnem prijateljstvu, potem je zmožnost ohranjanja skrivnosti naslednji najpomembnejši dejavnik. Zmožnost ohranjanja zaupnosti o prijateljevem razkritju, ki je z vami delil osebne in zaupne informacije, je nekaj povsem drugega ohranjanje nevarne skrivnosti, ki bi vašega prijatelja ali nekoga drugega spravila v nevarnost.

Na žalost pa lahko prijatelj informacijo, ki jo je slišal doživlja kot breme.

Odtod se pojavi učinek vročega krompirja , ko informacijo prenese naprej, kot nekakšen poskus razbremenitve in ne kot zlonamerno širjenje skrivnosti in izdaje prijatelja. Toda skrivnost je skrivnost in je za prijatelja pomembna. Ko se brez dovoljenja prenese naprej, krši zvestobo in spoštovanje zaupnosti, ki ju tradicionalno povezujemo s tesnim in najboljšim prijateljstvom.

Kako pomembno je ohranjanje skrivnosti ter pripadnost v prijateljskih odnosih?

Priznanje in samo razkritje je lahko tudi en od načinov za zbliževanje s prijateljem.

Pristop: povedal ti bom nekaj, česar nisem še nikomur drugemu; še posebno, če je to res, zagotovo pomaga prijateljstvo dvigniti na raven izključujočega odnosa, vsaj kar se tiče te skrivnosti. Lahko gre za karkoli. Od globokih čustev do zadrege ali sanj in ciljev. Tesni in najboljši prijatelj bo takšna razkritja zadržal zase in prijatelja ne bo omalovaževal, ker mu je zaupal svoje najgloblje misli, naj so videti še tako nepomembne. Seveda obstajajo tudi neka opozorila, za katera morajo biti prijatelji pozorni pri deljenju in sprejemanju skrivnosti.

Če prijatelj reče, da vam bo povedal nekaj, česar ne smete povedati nikomur drugemu, vi pa si s svojim zakoncem poveste vse, ga morate na to prej opozoriti.

Kako pomembno je ohranjanje skrivnosti ter pripadnost v prijateljskih odnosih?

Če prijatelj kljub temu okleva, je potem to tudi prav tako, saj morate biti previdni glede tega, da prijatelj ne postavi prijateljstva in skrivnosti med vas in vašega zakonca ali starša, otroka ali kogarkoli, pred komer nočete imeti skrivnosti. Prijatelju zaupati skrivnost, ki jo ta potem sprejme brez posmeha, omalovaževanja, obsojanja ali kritiziranja, je lahko eden od dejavnikov, ki najbolj obogatijo in povezujejo dolgotrajno prijateljstvo. To je razlog, da je prijateljstvo, v katerem je več kot dvoje ljudi, toliko težje obdržati na intimni ravni. Deliti skrivnost, vendar ne z vsemi, lahko povzroči razkole in nesoglasja. Ko število prijateljev v skupini raste, postajajo informacije bolj površinske in manj intimne. Prijatelj v taki skupini se vključuje v skupne dejavnosti in pogovore, intimnih občutij in čustvene podpore pa ni zelo veliko.

Pripadnost je še en širok pojem, ki je ključna sestavina pozitivnem in zdravem prijateljstvu, gre za občutek, da imate s prijateljem podobna čustva , izkušnje, ideje in prepričanja. Ni treba, da je podobnost popolna. Vendar mora biti dovolj podobnosti, da se skozi podobne interese, dejavnosti in pogovore razvije in krepi skupna vez. Podaljšanje pripadnosti je eden od temeljev prijateljstva, ki ga imajo vse prepogosto za samoumevnega, saj ga je težko izraziti. Gre za občutek, da sta si s prijateljem všeč ali celo da se imata rada.