Kronične bolečine: kako jih premagati dolgoročno?

Kronična bolečina je medicinski izraz, ki ga uporabljajo za bolečino, ki kljub zdravljenju traja več kot šest mesecev. Lahko je blaga ali neznosna, občasna ali stalna, le nadležna ali pa človeka popolnoma onesposobi. Najpogostejše oblike so glavoboli, sklepne bolečine, bolečine po poškodbi in bolečine v hrbtu.

K začaranem krogu prispevajo še čustveni učinki kronične bolečine. Tesnoba, stres, depresija, jeza in utrujenost na zapletene načine vplivajo na kronično bolečino in obratno. Ta negativna čustva zmanjšajo nastajanje telesu lastnih snovi proti bolečinam in celo zvečajo koncentracijo snovi, ki okrepijo občutek bolečine, kar začaran krog še poslabša.

Motena je najbolj osnovna obramba telesa, obstajajo prepričljivi dokazi, da dolgotrajna bolečina oslabi imunski sistem.

Kronične bolečine: kako jih premagati dolgoročno?

Zaradi duševno telesnih povezav pri kronični bolečini mora učinkovito zdravljenje obravnavati tako duševno kot telesno stran težave. Vzroki kronične bolečine so zelo pestri. Pogost dejavnik so stanja, ki spremljajo staranje in v kosteh in sklepih povzročajo kronične bolečine.

Preberite tudi JE VAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE V DOBREM STANJU?

Drugi pogosti vzroki kronične bolečine so okvara živcev in poškodbe, ki se ne zacelijo pravilno. Nekatere vrste kroničnih bolečin imajo mnogo možnih vzrokov.

Bolečina v križu, lahko nastane zaradi:

  • dolgoletne slabe drže
  • nepravilnega dvigovanja in prenašanja težkih predmetov
  • debelosti, ki dodatno obremenjujejo hrbtenico in kolena
  • prirojenega stanja, kot je ukrivljenost hrbtenice
  • poškodbe
  • čevlje z visoko peto
  • spanja na nepravilni podlagi
  • brez razpoznavnega fizičnega vzroka

Kronične bolečine: kako jih premagati dolgoročno?

V mnogih primerih pa je vzrok kronične bolezni zelo zapleten in skoraj skrivnosten.

V bolečinskih ambulantah uporabljajo multidisciplinarni pristop, ki vključuje poleg zdravnikov še druge strokovnjake, psihologe, fizioterapevte in druge. Pri bolnikih s kroničnimi bolečinami ni namen le zmanjšati bolečine, ampak jih poskušajo tudi naučiti kako se sprijazniti z bolečino in normalno živeti kljub temu. Različne raziskave so pri ljudeh s kronično bolečino pokazale tudi do 50 odstotno zmanjšanje bolečine po tem, ko so se zdravili v bolečinski ambulanti. Ljudje se večinoma naučijo bolje obvladati bolečino in lahko normalno živijo tudi takrat, ko imajo na psihičnem področju razčiščene vse zadeve.

Strokovnjaki so dokazali, da redno gibanje dolgoročno zmanjšuje bolečino, ker izboljša mišično napetost, moč in gibljivost. Pri gibanju se tudi sproščajo endorfini, telesu lastne snovi proti bolečinam. Ljudje s kroničnimi bolečinami lažje izvajajo nekatere vaje kot druge, poskusite plavati, kolesariti, hoditi ali veslati.

Preberite tudi GLAVOBOL, POSLEDICA DUŠEVNEGA STRESA ALI UTRUJENOSTI