Čustveni šok: dejstva in nasveti kako ravnati, če vas doleti

Čustveni šok je duševna stiska, ki se lahko pojavi po nenadnem travmatičnem ali stresnem dogodku. Čeprav zahteva medicinsko pozornost, je povsem drugačen od kliničnega ali medicinskega šoka, ki sledi hudi poškodbi ali bolezni in vedno zahteva nujno pozornost.

Čustveni šok se lahko pojavi po doživetjih,  kot so prejetje novice o smrti bližnjega ali izgube službe ali po morebitnem nasilnem napadu. Šok je lahko dovolj močan, da prizadene živce, ki nadzorujejo krvni tlak in povzroči nezavest.

Klinični šok lahko preraste v hud telesni odziv na poškodbo ali na drugi nujni zdravstveni primer.

Sledi nenadnemu zmanjšanju pretoka krvi in padcu krvnega tlaka. To vodi v zmanjšanje količine kisika, ki doseže možgane in druge vitalne organe.

Čustveni šok: dejstva in nasveti kako ravnati, če vas doleti

Nezdravljen šok lahko poškoduje te organe in celo ogroža življenje.

Med vzroke kliničnega šoka sodijo srčni napad, hude nesreče, opekline, močne alergične reakcije, akutna bolečina, nizka vrednost sladkorja in notranje ali zunanje krvavitve. Kadar sumite, da gre za to vrsto šoka, pokličite nujno medicinsko pomoč.

Preberite tudi KO PRIDEJO TEŽAVE, SE USMERITE VASE

Pri obeh vrstah šoka je mogoče, da se razvije sklop simptomov, ki jih imenujemo po travmatska stresna motnja. Stanje lahko vključuje  ponavljajoče se spreminjanje dogodka, motnje spanja, depresijo in težave v odnosih.

Čustveni šok: dejstva in nasveti kako ravnati, če vas doleti

NASVETI, ČE VAS DOLETI ČUSTVENI ŠOK

Masirajte si noge, roke ali obraz. Zmešajte si masažno olje iz ene kapljice sivkinega eteričnega olja, dveh kapljic pelargonijinega in treh kapljic limoninega ter dodajte še dve žlički jojobinega olja. Lahko pa uporabite tudi druga olja za pomirjanje na primer kamilično, baldrijanovo. Če zaradi čustvenega šoka čutite omedlevico si natrite senca s sivkinim oljem in vdihavajte njegov vonj z dlani.

Šok lahko vpliva tudi na vaše prehranjevalne navade. Poskusite jesti manjše obroke hrane, ki jo imate posebno radi. Dajte poudarek jedem, ki vsebujejo cink in vitamin B1 in B5, ki lahko izboljšajo umske funkcije in pomagajo pri odpravljanju stresa.

Med astrološkimi znamenji se v primeru čustvenega šoka najlažje borijo rojeni v znamenju ovna, kozoroga in raka. To so kardinalna znamenja, z izjemo tehtnice, ki jo simbolizirajo občutljivost, omahljivost in nihajoče razpoloženje.

Preberite tudi ASTROLOGIJA ODKRIVA VAŠE PREHRANJEVALNE NAVADE