Vas zanima kako lahko omilite ali odpravite menstrualne težave?

Občutljivo hormonsko ravnovesje mesečnega menstrualnega cikla zlahka porušijo dejavniki, kot so stres, sprememba teže ali prehrane in premalo ali preveč telovadbe. Menstrualne težave vključujejo boleče ali hude in neredne ali izostale menstruacije. Pogosto je simptome mogoče olajšati z normaliziranjem ravni hormonov naravno, brez zdravil.

Bolečina med mesečnim perilom je najpogostejša menstrualna težava, zlasti pri najstnicah in mladih ženskah. Pogosto se umiri po 25 letu in po prvem porodu. Menstrualna bolečina, ki jo je čutiti kot krčenje v spodnjem delu trebuha, pogosto prihaja v valovih in jo lahko spremljata bolečina v spodnjem delu hrbta in slabost, ki sili na bruhanje. Krče povzročajo kontrakcije maternice in so povezani z visokimi vrednostmi hormonom podobnih snovi, imenovanih prostaglandini.

Vas zanima kako lahko omilite ali odpravite menstrualne težave?

Kaj vpliva na menstrualni cikel?

Nezdrava prehrana in pomanjkanje telovadbe krče še poslabša. Če začutite tako bolečino v štiridesetih letih ali če se spet pojavi obdobij brez bolečin, je morda vzrok v bolezni na primer endometriozi, to je stanje, pri katerem delci maternične sluznice zaidejo v medenično votlino in se naselijo v druge organe.

Te celice vsak mesec nabreknejo in krvavijo in lahko povzročijo vnetje tkiv pod seboj.

Neredne ali izostale menstruacije so pogoste prvih nekaj let po nastopu menstruacije, dokler se ne ustali ovulacija. Perilo je lahko neredno tudi nekaj let pred menopavzo. Neredne menstruacije in krvavitve med njimi so lahko povezane tudi s težavami  z zanositvijo.

Motnjo lahko povzroča hormonsko neravnovesje zaradi stresa ali sindroma policističnega jajčnika in v tem primeru več cist na jajčnikih, pogosto zaradi pridobljene teže, moti nastajanje hormonov.

Drugi vzroki za neredno menstruacijo vključujejo maternične polipe in rak na vratu ali v notranjosti maternice. Blage krvavitve med menstrualnimi obdobji se lahko pojavijo, če jemljete kontracepcijske tablete ali če imate hormonsko nadomestno terapijo. Tudi intenzivna telovadba, izguba teže in prehranjevalne motnje se lahko kažejo v motnjah normalnega vzorca menstruacij.

Vas zanima kako lahko omilite ali odpravite menstrualne težave?

LAJŠANJE BOLEČIN

  • V tednu pred pričakovano menstruacijo bodite posebno pozorni na zdravo prehrano, to pomaga pri preprečevanju neravnovesja prostaglandinov v maternični steni. Izbirajte hrano, bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, kalcijem, magnezijem, cinkom in vitamini B,C in E.
  • Dnevna masaža trebuha in hrbta v tednu pred menstruacijo pomaga preprečiti krče, ker pripomore k sprostitvi mišic.
  • Telesna vadba, delajte redne vaje, s katerimi razgibate vse telo. Poskusite s plavanjem ali se pridružite skupini za jogo ali aerobiko.
  • Privoščite si toplo kopel ali počitek v postelji z zavitim termoforjem na spodnjem delu trebuha ali na križu. Namesto tega si lahko za dve ali tri minute položite na spodnji del trebuha vroč obkladek in ga potem za eno minuto nadomestite z mrzlim.

Preberite tudi POVEZAVA MED UMOM IN TELESOM: UM ZDRAVI TELO