Napolnite si baterije z vročo kopeljo

Če ste si že kdaj privoščili kakšno negovalno terapijo, se najverjetneje dobro spomnite, kakšen je bil občutek sproščanja napetosti in pojenjanja stresa. Seveda pa lahko ta blagodejni občutek doživite tudi v domačem okolju, zato si napolnite baterije s pomočjo vroče kopeli.

Najprej morate začeti pravilno razmišljati, če si vzamete minutko za sprostitev, to nikakor ne pomeni, da zapravljate dragoceni čas. Zelo zaposleni ljudje s kratkimi premori stopnjujejo svojo produktivnost. Ta čas lahko izkoristite tudi za ponovno določanje prioritet,  si privoščite kakšno zdravo dejavnost in si napolnite baterije.

Napolnite si baterije z vročo kopeljo

Strokovnjaki se strinjajo, da je z naraščajočo starostjo vse bolj pomembno dobro poznati strategije, ki bi lahko čim bolj zmanjšale vpliv stresa.

Če nismo vešči tehnik obvladovanja nenadnih stresnih situacij, lahko začne njegova imunost strmoglavo padati.

VROČA KOPEL DELA ČUDEŽE

Za sproščujočo kopel si natočite vročo vodo, nekoliko toplejšo od telesne temperature, denimo okoli 38 stopinj. Med natakanjem vode vanjo vsujte še skodelico aromatične soli za pomirjanj, ki bo sprostila napete mišice.

Topla voda sprošča mišice in širi krvne žile, posledično se zniža krvni tlak in izboljšuje krvni obtok. Pospešuje tudi sproščanje endorfinov v možganih.

Ti učinkujejo sproščujoče in pozitivno vplivajo na razpoloženje. Znanstveniki predvidevajo, da endorfini tudi zmanjšujejo negativne učinke stresnih hormonov na različne imunske celice.

NAPOLNITE SI BATERIJE ,SPROSTITEV ZA VSE ČUTE

Med blagodejno kopeljo izpostavite prijetnim dražljajem vseh pet čutil.

Vroča kopel

VID: Za bolj prijetno vzdušje ugasnite luč in postavite okrog kopalne kadi ali na toaletno mizico sveče, ki dajejo bolj mehko in prijetno svetlobo.

SLUH: Blagodejna glasba, naj bo to gregorijansko petje , Bachov koncert ali nežen jazz. Ne nazadnje pa pomirjajoča glasba vsaj za 25% zmanjša raven stresnega hormona kortizola, za 5% zniža krvni tlak in umiri bitje srca.

VOH: Eterična olja, dodana kopeli, predvsem iz limone, kamilic, sivke lahko prispevajo k pomirjujočemu učinku tople vode. Če globoko vdihujete zrak, napolnjen s temi aromami, zaznajo vonj dlačice v nosu. Nato potuje vonj prek živčnih dražljajev direktno v možgane.

OKUS: Med namakanjem v kopeli si privoščite košček grenke čokolade, saj izboljšuje razpoloženje. Ali uživajte sveže grozdje, pomarančne krhlje in drugo sadje, s katerim boste poskrbeli a vnos dragocenih hranilnih snovi, hkrati pa tudi nadomeščali tekočino, izgubljeno s potenjem v vroči vodi.

Po kopeli se obrišite z najmehkejšo brisačo. Nato smuknite v debel, mehak kopalni plašč, in se še nekaj časa prepustite sproščujočemu občutku.

Preberite tudi SPADATE MED ŽENSKE, KI SO ZELO RADE V KOPALNICI?