HUJŠANJE: NAJBOLJŠA IN NAJSLABŠA DIETA

Katera dieta je najboljša za vas in katera je najslabša, s katero si lahko naredite tudi nekaj škode
Katera dieta je najboljša za vas in katera je najslabša, s katero si lahko naredite tudi nekaj škode

Katera dieta je najboljša za vas in katera je po mnenju strokovnjakov najslabša

Diet za hujšanje ne manjka, ponujajo se vam na vsakem koraku, resnica je, da so nekatere dobre, nekatere pa slabe, zato najprej razmislite, preden se brezglavo zaženete v novo dieto. Na osnovi svetovnih raziskav zadnjih let lahko trdimo, da je najboljša, zmagovalna dieta Mediteranska dieta, ki je varna in zelo priporočljiva. Najslabša dieta, s katero si naredimo več škode kot koristi pa je Ketonska dieta.

Prednosti mediteranske diete

Znanstveno podprt prehranjevalni slog, ki ga imenujemo tudi sredozemski način prehranjevanja vključuje v jedilnik veliko zelenjave, sadja, morskih sadežev in stročnic ter manjših količinah meso in mlečne izdelke. Prav tako vključuje zdrave maščobe v živilih, kot sta riba in oljčno olje. Raziskave so pokazale, da ta način prehranjevanja prispeva k bolj zdravemu srcu, manjšemu tveganju za demenco in raku dojk ter daljšemu življenju, zmanjšanemu tveganju za diabetes in visok krvni tlak.

Katera dieta je najboljša za vas in katera je najslabša, s katero si lahko naredite tudi nekaj škode

Način prehranjevanja, ki vam ne krade časa

Organizacija, ki je diete raziskala, je ta način prehranjevanja uvrstila na prvo mesto. Zaradi osredotočenosti mediteranske diete na izbiro polnovrednih rastlinskih živil pred zelo predelano neželeno hrano ali hitro hrano se boste verjetno lažje dolgoročno držali diete. Če uživate bolj zdravo hrano, ki vsebuje več vlaknin in beljakovin ter uživate manj nasičenih maščob in sladkorja, boste verjetno pojedli manj kalorij in lažje izgubili težo. Najboljša je v smeri vsakodnevne prehrane, saj gre za najlažjo dieto, najboljšo dieto za sladkorno bolezen, najboljšo prehrano za srce in možgane.

Katera dieta je najboljša za vas in katera je najslabša, s katero si lahko naredite tudi nekaj škode

Mediteranska dieta nima natančne opredelitve, vendar gre za način prehranjevanja, ki vključuje veliko polnozrnatih žit, sadja, zelenjave, oljčnega olja, zdravih beljakovin (pomislite na več rib, stročnic in oreščkov ter manj  mesa).  Ogljikovih hidratov in maščob je pri tej dieti veliko, a najboljših vrst, zato je prehrana polna okusa. Medtem ko so pri drugih dietah številna živila omejena, kot npr. dodani sladkorji in meso, je pri tej dieti dovoljeno vsako živilo, zato bo hujšanje veliko lažje izvedljivo. Mediteranska dieta je bolj način prehranjevanja kot pa stroga dieta. Pojeste lahko toliko različnih živil, vključno s testeninami, juho (kot je sredozemska juha z zeljem), ribami, jajci in še veliko več.

Slabosti zadnje na lestvici, Ketonske diete

Čeprav številne knjige in spletna mesta predstavljajo keto prehrano zaradi številnih zdravstvenih koristi, je v resnici ketonska dieta podprta z zelo malo koristnimi dokazi. Po ketonski dieti bo nedvomno prišlo do kratkoročne izgube teže, izčrpavanja zalog glikogena v jetrih in mišicah in s tem povezane vode ter zmanjšanega apetita, kar povzroči uživanje več nasitnih maščob in beljakovinsko bogate hrane. Čeprav lahko kratkoročno (nekaj mesecev) prinese nekaj presnovnih koristi in predstavlja novo zdravljenje nekaterih zdravstvenih stanj, ketonska dieta za splošno populacijo ni priporočljiva, saj dolgoročna učinkovitost in varnost ni potrjena.

Če želite hitro shujšati, je ta dieta, ki so jo raziskovalci zasnovali za nadzor epilepsije pri otrocih, postala priljubljen način.

Katera dieta je najboljša za vas in katera je najslabša, s katero si lahko naredite tudi nekaj škode

Manjka pa raziskav, ki bi dokazovale, da je ta način hujšanja varen in učinkovit za dolge razdalje. Vemo, da je ta dieta z veliko maščob, zmerno količino beljakovin in z zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov znana kot zahtevna, še posebej, če jo izvajate brez zdravniškega nadzora. Ko z njo zaključite, se vam lahko kmalu povrne vsa izgubljena teža.

Kaj je ketoza?

Ketoza je presnovna prilagoditev, ki telesu omogoča preživetje v času lakote. Vaše telo bo razgradilo ketonska telesa, vrsto goriva, ki ga jetra proizvajajo iz maščob, namesto iz sladkorja ali glukoze iz ogljikovih hidratov. Da bi dosegli ketozo, je treba zaužiti 60% kalorij iz maščob, 35% beljakovin in 5% ogljikovih hidratov. Telo potrebuje približno 72 ur, da se začne ketoza.

Ljudje, ki kljub temu, da ni priporočljiva sledijo keto dieti, bi morali jesti hrano, kot so mastne ribe, jajca, mlečni izdelki, meso, maslo, olja, oreški, semena in zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Ketonska dieta, kot nakazujejo raziskave omejuje živila, ki pomagajo v boju proti raku in srčnim boleznim, kot so polnozrnata živila in stročnice. Čeprav bi morali pri tej dieti jesti veliko špinače in ohrovta, ljudje običajno jedo večinoma slanino in jajca, ter obroke, v katerih so izpuščena pomembna hranila za boj proti boleznim, vključno z vlakninami.

Je keto dieta zdrava?

Katera dieta je najboljša za vas in katera je najslabša, s katero si lahko naredite tudi nekaj škode

Ketonska dieta, kot navajajo raziskave povzroči izgubo teže in znižanje krvnega sladkorja, vendar je to hitra in nepriporočljiva rešitev. Ketonska dieta lahko povzroči nizek krvni tlak, ledvične kamne, zaprtje, pomanjkanje hranil in večje tveganje za srčne bolezni. Stroga dieta lahko povzroči tudi socialno izolacijo ali neurejeno prehranjevanje. Keto način prehranjevanja ni varen za osebe s kakršnimi koli boleznimi, ki vključujejo težave s trebušno slinavko, jetri, ščitnico ali žolčnikom.

Preden se naslednjič odločite za dieto, najprej proučite vse slabosti in koristi. Raje kot da trmasto vztrajate s ketonsko dieto, za katero ste morda slišali od prijateljice, se odločite za mediteranski način prehranjevanja, ki vam obljublja vitalnost, zdravje in telesno težo po kateri hrepenite. Tukaj je še ena prednost, če boste izbrali mediteranski način prehranjevanja, nihče ne bo opazil, da ste na dieti.

Pripravila Sara Vajdič, univ.dipl.inž.živil.tehnol.