Zelena barva, njena svežina in pomen

Zelena barva že od nekdaj velja za barvo, ki pomiri. Različni odtenki zelene pa delujejo povsem različno. Svetla jabolčno ali pistacijevo zelena deluje zelo blago. Navadno je to barva oblačil tistih ljudi, ki radi poudarjajo svojo nežnost in milino. To velja tudi za vse pastelno zelene tone.

Zelena barva in njeni odtenki

Povsem drugače kot svetli in pastelno zeleni toni delujeta steklenično in smaragdno zelena. Obe sta močni in izraziti barvi, ki pogosto simbolizirata moč in avtoriteto. Take simbolične implikacije so posebej izrazite tedaj, ko se pojavljata v kombinaciji s črno barvo.

Zelena barva, njena svežina in pomen

Olivno zelena barva je v nasprotju z močnimi in jasnimi zelenimi toni nekoliko zabrisana in zatemnjena.

Uveljavila se je tudi v moški garderobi, vendar predvsem kot konvencionalna barva, ki ne poudarja individualnosti svojega nosilca, ampak ga nekoliko potiska v ozadje. Podobno velja za nekoliko bolj zabrisano kaki barvo, ki se na barvi paleti pojavlja med olivno zeleno in rjavo. Vendar je za omenjene odtenke značilno, da izrazito lepo pristojijo jesenskemu tipu, posebej tistim predstavnikom, ki imajo zeleno rjave oči in rdeče lase.

Preberite tudi ODKRIJMO SKRIVNOSTNO MOČ MAVRICE BARV

Zavračanje zelene je mogoče razložiti z globinsko psihologijo.

Pogosto je povezano s travmatskimi izkušnjami, ki so povezane z naravo, predvsem z rastlinjem. Narava in z njo tudi zelena barva se povezuje z določenimi osebami in dogodki iz otroštva, ki so bili za tistega, ki zavrača zeleno barvo zelo boleči.

Zelena barva v umetnosti

Običajno povezujemo zeleno z ljubeznijo, optimizmom in veseljem in ima izrazito pozitiven vrednostni pomen. Zato jo najpogosteje zasledimo na risbah veselja.

Zelena barva, njena svežina in pomen
Strupeno zeleno lahko med drugim pomensko povežemo tudi z besom, zato so na drugem mestu glede uporabe zelene barve risbe jeze. S strahom asociiramo zeleno barvo le s težavo, saj učinkuje pomirjujoče, blago in sveže. Nekoliko teže pa je razložiti , zakaj se zelena barva tako redko pojavlja na abstraktnih risbah žalosti, saj je bila tam njena uporaba najredkejša.

Preberite tudi BARVA, KI JE POVEZANA Z VAŠIM IMENOM