Bela, črna in siva barva ter njihov pomen

Favoriziranje oblačil v barvah: bela, črna in siva ima poseben pomen.

Bela se je v tradicionalni simboliki uveljavila kot barva čistosti, jasnosti, kreposti in nedolžnosti.

Kot taka se je uveljavila tudi v simboliki oblačil. Bela srajca je pomemben element moške garderobe in je v določenih okoliščinah (npr. na diplomatskih sprejemih) celo predpisana. Kombinirajo jo s svečano temno največkrat črno obleko.

Bela barva in njen pomen

Tudi v ženski modi se pogosto pojavlja v kombinaciji s črno, saj tako prispeva k eleganci, vpadljivosti in kontrastnosti ženskih oblačil. Odlično se ujame z rdečo barvo.

Črna barva navadno izraža hladnost, zadržanost, odmaknjenost in individualnost.

Pogosto jih povezujejo tudi s skrivnostnostjo in mističnostjo. Črna pomeni odsotnost barve, zato jo marsikje označujejo kot odsotnost svetlobe in življenja. Predstavlja nekakšno ograjevanje od sveta in obračanje k lastni notranjost, zato so jo prevzeli tudi v krščanski liturgiji. V Evropi velja tudi za barvo žalovanja. Popolnoma drugačen pomen dobi črna, če jo kombiniramo z živimi, močnimi in zasičenimi barvami.

Črna barva in njen pomen

V kombinaciji z vijoličasto deluje elegantno in nekoliko odmaknjeno, v kombinaciji z rdečo pa pridobi močan erotični naboj in deluje včasih celo nekoliko brutalno. Udi sama brez drugih barv je lahko črna videti sila erotična, posebej še, če je kroj obleke dovolj izzivalen. Poleg tega deluje črno perilo precej bolj stimulativno od belega.

Siva barva je vaša najljubša.

Siva barva in njen pomen

Naklonjenost neopredeljivim sivim oblačilom pogosto pomeni zadržanost in nepripravljenost za raziskovanje lastne osebnosti in lastnih stališč. Vendar je siva tudi zelo elegantna barva, zato je primerna za oblačila, ki jih ljudje nosijo v službo in na poslovne sestanke.

Preberite tudi BARVA, KI JE POVEZANA Z VAŠIM IMENOM