Rdeča barva, privlačna in ognjena

Vas zanima kaj simbolizira rdeča barva in njen pomen? Rdečo barvo radi nosijo ljudje, ki nimajo težav z razkazovanjem lastne moči. Je barva samozavestnih ljudi z močno željo po dominantnosti, čeprav včasih delujejo nekoliko preveč vpadljivo in zbujajo občutke nelagodja pri plahih in podrejenih ljudeh.

Oblačila v rdeči barvi vas bodo postavila v ospredje

Poleg tega vključujejo rdeča oblačila tudi seksualni apel, ki ne izraža krhkosti, ampak željo po nadvladi. Posebej jasno je to sporočilo dominantne seksualnosti tedaj, ko se rdeča oblačila pojavljajo v kombinaciji s črnimi.

Rdeča barva in njen pomen

Precej drugačno je sporočilo vinsko rdeče barve. Ta se je uveljavila tudi kot barva poslovnih žensk in deluje bolj konvencionalno in zadržano. Njen erotični naboj je močno omiljen, tako, da jo povezujejo predvsem z umirjeno eleganco. Zavračanje rdeče pomeni odsotnost občutka lastne moči.

Povezuje se lahko s pretiranim strahom, jezo in agresivnostjo. Izražajo tudi precejšen primanjkljaj na področju samozaupanja. To je bilo načeto že v otroštvu in se je razvilo kot posledica negativnih reakcij na otrokova prizadevanja po uveljavitvi ( pomanjkanje pohval in nagrad, pretirana kritičnost do dosežkov, pogosta uporaba kazni…)

Ljudje, ki so bili izpostavljeni takim reakcijam, se v vsakdanjem življenju ne znajdejo preveč dobro. Zato pogosto bežijo iz realnosti k fantazijam. Postopno sprejemanje rdeče barve je največkrat indikator povečevanja sposobnosti za prilagajanje realnim življenjskim pogojem, doseganje ciljev in zadovoljevanje temeljnih eksistenčnih potreb.

Kakšno vlogo igra rdeča barva v umetnosti?

Rdeča barva in njen pomen
Je namreč izrazito stimulativna barva, zato ustreza ekspanzivnim emocijam z močno poudarjenim energetskim vidikom. Tako za veselje kot tudi za jezo so namreč značilni močni in nenadzorovani izbruhi. Prav zaradi močne energetske nabitosti rdeča ni posebej primerna za upodabljanje žalosti in strahu. Prva namreč implicira pasivnost, druga pa njegovo tandenco in umiku pred realno nevarnostjo. Obe omenjeni emociji zato na organski ravni sovpadata z zmanjšano aktivnostjo ali z blokado dejavnosti.

Z rdečo barvo ste najbolj povezani ovni in škorpijoni.

Preberite tudi PRAVI UMETNIK IMA DUŠO, KAKO GA PREPOZNATI?