Katera zdravilna zelišča pomagajo odgnati prehlad in kašelj?

Nadležni prehladi, kašelj in slabo počutje nam večkrat pokvarijo prehodna obdobja. Kljub temu, da so v lekarnah na voljo številna zdravila, si lahko te zoprne tegobe olajšamo tudi sami, z uporabo naravnih zelišč, ki so že v preteklosti veljala za učinkovita na določenih področjih zdravljenja. Določene rastline, zdravilna zelišča naj bi bile zdravilne ob prehladu, dihalnih poteh in pljučih, zato bi bilo priporočljivo, da jih uporabite v smeri lajšanja simptomov.

Katera zdravilna zelišča pomagajo odgnati prehlad in kašelj?

VELIKI OMAN

Veliki oman je rastlina, nekoliko manj poznana, ki je v pomoč pri pljučnih težavah kot so kašelj, vnetje dihalnih poti, presežek sluzi, bronhitis. Ta rastlina se v ljudski medicini že tisočletja uporablja za lajšanje pljučnih težav. Veliki oman ima širši spekter uporabe na področju pljučnega delovanja. Olajša izkašljevanje, olajša dihanje in prehladna obolenja, ugodno deluje tudi pri vnetju sluznice in dihalnih poti.

Njegova eterična olja spodbujajo delovanje pljuč in delujejo kot močni izločevalci presežka sluzi, zelišče pa deluje tudi kot blagi naravni antibiotik za pljuča.

Če imate pogoste težave s pljuči in dihalnimi potmi boste brez te rastline težje rešili težave. Njegov dodatni učinek je, da ugodno vpliva na črevesje. Veliki oman vsebuje visoke količine inulina, naravnega prebiotika in s tem v črevesju ustvarja ugodne pogoje za razrast koristnih bakterij, posledično uravnava prebavo in krepi imunski sistem.

Katera zdravilna zelišča pomagajo odgnati prehlad in kašelj?

OLJE ČRNE KUMINE

Zelišče črna kumina se tradicionalno uporablja v obliki olja, ki je znano po zelo širokem spektru porabe in zdravilnih učinkovin. Olje črne kumine deluje blagodejno na dihalni, prebavni in urinarni sistem, krepi imunski sistem in uravnava cirkulacijo v telesu.

Olje črne kumine je v veliko pomoč pri astmi in alergijah, ker ima lastnosti antihistaminika, kar pomeni, da zmanjša posledice delovanje histamina. Njegovi ugodni učinki so s številnimi raziskavami potrjeni pri bronhitisu, kroničnem kašlju, boleznih želodca in kože.

Zdravilna zelišča krepijo dihala in imunski sistem.

EVKALIPTUS

Drevo evkalipta izvira iz Avstralije. V aromaterapiji je evkaliptovo olje izredno spoštovano zaradi antiseptičnega delovanja. To zelišče deluje poživljajoče in pomaga sprostiti utrujene mišice. Evkaliptovo olje ima širok razpon uporabe. Izkazalo se je za učinkovito pri zdravljenju različnih obolenj dihal, gripe, prehlada, kašlja, nahoda in astme. Evkalipt izboljša tudi zdravje ustne votline, saj deluje na bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo. V primeru vnetega grla eterično olje zmešate s toplo vodo in ga nekaj časa grgrajte.

V primeru pljučnice ga namažite po hrbtu in prsih v območju pljuč ali inhalirajte, le to bo lajšalo simptome in zmanjšalo nevarnost za nadaljnje zaplete. Evkaliptus je zaradi vsebnosti cineola pogosta sestavina v sirupih za umirjanje kašlja. Evkaliptus vsebuje tudi antioksidante, ki pomagajo imunskemu sistemu v borbi s prehladi ali boleznimi.

Preberite tudi ZELIŠČNI PRIPRAVKI ZA BOLJŠE POČUTJE

TRPOTEC

V naravi najdemo dve vrsti trpotca. Suličasti trpotec in Veliki trpotec imata zdravilno moč. Suličasti trpotec ima večjo vlogo pri težavah z dihali. Uporabljamo njegove liste in korenino. Pomaga v primeru dražečega kašlja, bronhitisa, prehlada ter pri vnetjih grla in žrela. Ugodno vpliva tudi na izkašljevanje. Iz trpotca si lahko pripravite čaj, ki bo blagodejno vplival na vaša dihala.

Za pripravo čaja uporabljamo posušen trpotec, v katerem so prisotni fenolni glikozidi. Trpotec vsebuje tudi čreslovine in sluzi, zato pripravki v obliki poparkov, zlasti pa sirupov ugodno deluje na sluznico žrela in požiralnika.  Prav tako ta rastlina vsebuje veliko sluzi in silicijevo kislino, eterično olje, vitamine A, C in K in velik spekter mineralnih snovi.

Katera zdravilna zelišča pomagajo odgnati prehlad in kašelj?

PLJUČNIK

Pljučnik je zelišče, ki že s svojim imenom nakazuje, da je povezan s pljuči. Uživanje pljučnika lajša težave dihalnega sistema, kot so astma, suhi kašelj in bronhitis. Ta naravni antibiotik, blaži različne okužbe, pomaga razredčiti sluz in sprostiti dihalne poti. Pljučnikov čaj uživamo pri obolenjih dihal, hripavosti, vnetju grla in kašlju. V preteklosti so ga uporabljali za zdravljenje pljučnice.

Njegovi cvetovi so odličen dodatek spomladanskim solatam in raznim zelenjavnim napitkom. Nabiramo ga od marca do maja. Snovi, ki jih vsebuje in ugodno vplivajo na organizem so čreslovine, saponozide, sluzi, kremenčeva kislina, eterično olje, rudninske snovi, polisaharide, flavonoide. Pljučnikov čaj pospešuje izločanje seča, blaži vnetje sluznice v prebavilih, v ustih in žrelu. Z njegovo pomočjo se boste lažje odkašljali tudi pri dražečem kašlju.

Med astrološkimi znamenji za svoje zdravje najbolj poskrbijo device, kozorogi in tehtnice, brez dobrega čaja pa težko živijo levi, raki in dvojčki. 

Preberite tudi VEDEŽEVANJE S POMOČJO BRANJA ČAJNIH LISTOV