Polifenoli, jih poznate?

Polifenoli so zelo pomembni za naše zdravje, saj vplivajo nanj in varujejo pred različnimi boleznimi. Spadajo med glavne temelje zdrave prehrane, saj ščitijo telo pred oksidativnim stresom ter prostimi radikali. Fenolne spojine imenujemo tudi fenolne snovi, rastlinski fenoli, polifenoli ali polifenolne spojine. Flavonoidi naj bi delovali preventivno tudi pred procesi staranja.

V skupino naravnih polifenolov uvrščamo rastlinska barvila, med drugim tudi čreslovine (tanine, grenčine in fenolne kisline) in flavonoide. Te snovi najdemo tik pod lupino sadja, zelenjave in ovoja žitnih zrn. Te snovi kot grenka obrambna snov varujejo rastlino pred škodljivci in opravljajo vlogo antioksidantov, da plodove varujejo pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem.

Polifenoli se nahajajo v sadju in zelenjavi.
Polifenoli se nahajajo v sadju in zelenjavi.

Zato je pomembno, da sadja in zelenjave če ni potrebno ne lupimo in polnozrnate izdelke uživamo z ovojem zrnja.

Študije nakazujejo, da imajo polifenolne snovi v mnogih rastlinah vpliv na biološke procese in pozitiven antioksidativen učinek. V večini rastlin je prisotna velika skupina polifenolov.

Številni eksperimentalni in epidemiološki podatki nakazujejo, da polifenoli prispevajo k preprečevanju nekaterih kroničnih bolezni, kot so kardiovaskularne bolezni, sladkorne bolezni, rakava obolenja in osteoporoza. Polifenoli v vinu, zelenjavi, sadju, čokoladi, kakavovih izdelkih, čaju, oljčnem olju, pridobljenim s hladnim stiskanjem imajo različne učinke.

Fenolne spojine zavirajo rast bakterij, kot npr. vrst/rodu Escherichia coli, Salmonella in Staphylococcus aureus. Najmanj občutljive na fenolne spojine so kvasovke vrste Candida albicans. Delovanje polifenolov je lahko direktno zaviralno na določene mikroorganizme ali pa delujejo le kot sinergisti in povečajo učinek ostalih konzervansov.

Polifenoli se nahajajo v sadju in zelenjavi.
Polifenoli se nahajajo v sadju in zelenjavi.

Polifenoli preprečujejo škodo na ožilju, saj delujejo protivnetno.

Ugodno vplivajo na srce in ožilje, saj nekateri pomembni polifenoli izboljšajo pretok krvi. Pomembni viri flavonoidov so vijoličasto obarvane vrste sadja in zelenjave, kot so rdeče zelje, robide, črni ribez, češnje. Med polifenoli je pomemben tudi resveratrol, ki ima pomembne zdravstvene učinke.

Največ teh polifenolov najdemo v jagodičevju, granatnem jabolku, grozdju, jabolkih, stročnicah, zelju, brokoliju, zeleni, sladkem krompirju, zelenem čaju, oljčnem olju, čokoladi in rdečem vinu.

Med vsemi astro znamenji znajo za zdravo prehranjevanje najbolj poskrbeti device in raki.

S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi…Vitamin D, vitamin sonca