Zdrava in napeta koža, želja vsake ženske

Koža je sicer le 0,5 do 2mm debela, toda njena površina je toliko večja in znaša 2 do 2,5 kvadratnega metra. Zato je mnogo bolj izpostavljena dražljajem iz okolice kot notranji organi. Če pa dobiva dovolj hranilnih snovi, se razmeroma lahko ubrani teh obremenitev. Koža je dodatno še občutljiv barometer našega duševnega življenja. Zadoščajo le majhne duševne motnje in že se bo naša ovojnica na to odzvala. Stres, jeza, glodajoče skrbi in koža bo postala bleda, ker se bo v njej zmanjšala količina krvi. Strah, notranji konflikti in odpor proti telesnemu stiku in že bodo lojnice izločale več maščobe. Danes velja za dokazano, da imajo številne kožne bolezni, kot soc na primer akne, luskavica, nevrodermitis svoj izvor v psihičnih težavah.

Zdrava in napeta koža, želja vsake ženske

KOŽA NAM BO ZAMERILA

Kajenje, alkohol, preveč ultravijolične svetlobe, hitro hrano, preveč mesa.

KOŽA NAM BO HVALEŽNA

Vitamin C spodbuja tvorbo kolagena, vitamin Ečiti kožo pred prostimi radikali, vitamin A je poletni kožni vitamin. Encim bromelain topi beljakovinske obloge v koži in jo naredi gladko in napeto. Baker sodeluje pri pretvorbi beljakovin v kolagen, ki daje koži čvrstost. Cink ostaja klasični kožni mineral in se uporablja tudi pri zdravljenju kožnih bolezni.

Koža se lahko najbolje varuje sama, saj je zaščitni organ telesa. Če ji vsak dan privoščimo dovolj hladu, svetlobe, suhosti in vlage, se bo znala varovati sama. Najslabše, kar ji lahko storimo, je, da ne gremo na svež zrak. Kdor se redno ukvarja s športom, bo imel čvrsto kožo. Niso pa vse vrste športa enako koristne.  Kdor vadi samo v fitnes studio, odteguje koži svetlobo in zrak takrat, ko bi ju najbolj potrebovala. Tisti z občutljivo in suho kožo naj sami previdno ugotovijo, koliko si lahko privoščijo.

Zdrava in napeta koža, želja vsake ženske

Kdor želi imeti lepo in napeto kožo, se ne bo mogel izogniti dejstvu, da je treba imeti pred očmi problem v celoti. Nekaj več vitaminov in mineralov, nekaj manj alkohola in cigaret. Zdrava koža je rezultat zdrave prehrane in zdrave duševnosti. Popolne obnove kože ne bomo dosegli samo s prehrano, ki ji prija, temveč s tako, ki ugaja tudi naši duševnosti.

Preberite tudi SUHA KOŽA. KAJ STORITI IN KAJ VPLIVA NANJO?