Poznate kapucinko in njeno uporabo?
Predviden čas branja: 4 minute
Kapucinko (Tropaelum majus) upravičeno imenujemo vrtna princesa, saj nam pogled na njeno razbohoteno listje, polno barvit cvetov, ki krasi gredice, visoke grede ali cvetlične lonce pričara čarobnost lepote v naravi in intenzivnosti njenih barv. Njihova prvotna domovina je Južna in Centralna Amerika. Peru jo je zaradi njene lepote poimenoval rdeči perujski svet. Danes so njene barve raznolike. Vzgojimo lahko rumene, oranžne, svetlo in bordo rdeče ter roza. Zaradi njenega značilnega ostrega, rahlo pikantnega okusa je pridobila tudi ime mehiška ali indijska kreša. Njen vonj in okus je harmonija rukole, kreše, gorčice in rdeče redkvice.
To pa še zdaleč ni vse, kar nam nudi.
Lepota cvetov, nas razveseljuje že od junija, pa vse do pozne jeseni, ko zraven zadnjih cvetov pobiramo zelena semena, ki jih lahko že čez vse poletje vlagamo v kis. Vloženi semena kapucink so nadomestek kaper, le da imajo malce bolj pikanten, oster okus. Včasih so jih imenovali kapre za revne. Uporabimo jih lahko v za tatarsko omako, namaze, kot prilogo k siru in mesnemu narezku, za tatarski biftek ali po svoji presoji kjer nam njihov okus odgovarja.
V kulinariki poznamo neomejeno število načinov priprave.
Mlade sveže ali zamrznjene nasekljane liste in cvetove dodajamo solatam, rižoti, testeninam, zelenjavnim juham, omakam, z njimi lahko tudi obogatimo pico, naredimo skutin namaz ali skutin zavitek z kapucinko. Prava gurmanska poslastica je pesto iz cvetov in listov. Cvetovi so tudi čudovita, užitna dekoracija h katerikoli jedi na krožniku. Razsoljena, razgrenjena zelena semena vlagamo v kis. Liste in cvetove sušimo za čaj ali tinkturo. Iztisnjen svež sok cvetov nam pomaga pri cepljenju ran. Ne pozabite v jeseni nekaj semen pustiti, da dozorijo, saj boste tako imeli naslednjo pomlad svoja semena za ponovno setev.

Ta vrtna princesa je dobrodošla kot okras, pomembno vlogo ima pri odganjanju škodljivcev, zato je dobrodošla na vseh gredicah.
Z čajem, vročim prevretkom ali hladnim izvlečkom kapucinke lahko poškropimo zelenjavo, da preženemo listne uši, gosenice, hrošče, mravlje in ostale škodljivce, zastirka iz nje pa bo pomagala pregnati strune. Z zeleno kapucinkino zastirko lahko mnogo koristnega ponudimo naši zelenjavi, ki jo na vrtu gojimo in je ogrožena pred raznimi škodljivci (polži, strune). Z njo tudi razkužujemo vrtno prst. Tako kot rastline, tako brbončice ob kulinaričnih užitkih, ji bo tudi naše telo hvaležno, saj ji pripisujejo mnogo zdravilnih lastnosti.
Čeprav blagodejno vpliva z svojimi zdravilnimi lastnostmi na naš organizem, ne nadomesti zdravil uradne medicine, lahko pa nam je v podporo ob zdravilih:
- čisti kri
- krepi imunski sistem
- deluje antiseptično, antibiotično in protigljivično
- pospešuje celjenje ran
- ugodno vpliva na dihala (lajša izkašljevanje sluzi, pomaga pri gripi, pomirja kašelj)
- izboljšuje stanje vnetega žrela in sinusov
- priporoča se pri vnetih pljučih, astmi ter bronhitisu
- zavira in odpravlja bakterijske okužbe
- pomaga odpraviti vnete sečne kanale
- razkužuje celotno ustno votlino in vpliva na izboljšanje vnetih dlesni
- njeno preventivno uživanje lahko prepreči prehlad in dvigne našo odpornost
- kot diuretik izboljšuje delovanje ledvic
- ugodno vpliva na čiščenje jeter in žolča
- koristna je proti glistam
- neguje občutljivo, razdraženo, aknasto ali opečeno kožo
- pospešuje rast las

Sveža kapucinka je zakladnica nam koristnih snovi, saj vsebuje:
- vitamin c
- magnezij
- fosfor
- železo
- žveplo
- pektin
- tanin
- karoten
- saharozo
- škrob
- gorčično olje
- fitoncid (eterično olje)
- flavonoide
Sedaj je res pravi čas, da posejemo vrtno princeso, ki nam bo polepšala videz vrta, terase, varovala pred škodljivci in zdravila zelenjavo, razvajala naše brbončice v okusnih jedeh, ter dvigovala raven našega imunskega sistema, pa tudi izboljšala počutje in omilila zdravstvene težave. Ves ta zaklad lahko pridobimo, če semenu kapucinke namenimo košček ali lonček zemlje ter našo dobro voljo, da to nezahtevno zdravilno princeso vzgojimo. Ko bo rastla, cvetela in ko boste uživali dobrote z njenim priokusom, ter ko boste opazili, da se bolje počutite ob uživanju njenih pripravkov, bo zagotovo vsako leto domovala na vašem vrtu in vas razveseljevala.
Pripravila T.C.