PREPOZNAJTE PROBLEMATIČNE OSEBNOSTI IN SE JIM IZOGNITE

Prepoznajte problematične osebnosti, tako boste sebi naredili veliko uslugo
Prepoznajte problematične osebnosti, tako boste sebi naredili veliko uslugo

Prepoznajte problematične osebnosti, tako boste sebi naredili veliko uslugo

Predviden čas branja: 4 minutes

Zakaj naj bi prenašali in sprejemali problematične osebnosti, ko pa jih lahko preprosto zavržemo? Prvič zato, ker so vedno obstajale in tudi vedno bodo, ne da bi se jim mogli v nedogled izogibati. In tudi zato, ker se problematična oseba večinoma ne vede problematično za zabavo, temveč iz strahu pred prihodnostjo in tesnobo. Vendar pa, če to sprejemamo, še ne pomeni, da smo se vdali.

O problematični ali patološki osebnosti govorimo takrat, kadar težavni osebi in njenemu okolju nekatere značajske poteze, ki so preveč poudarjene, preveč okorele ali neprilagojene različnim položajem, povzročajo trpljenje.

Prepoznajte problematične osebnosti, tako boste sebi naredili veliko uslugo

Če jih sprejmemo, pomeni, da bolje predvidevamo njihovo vedenje in da se soočimo s težavami, ki nam jih zastavljajo. Seveda pa je jasno, da največkrat srečujemo vmesne oblike, ki kažejo nekaj potez ene osebnosti, vendar ne izražajo v celoti njenega tipičnega profila. Prav tako ni redko, da srečujemo osebnosti, ki kažejo mešane poteze.

TESNOBNE OSEBNOSTI mislijo, da je svet poln nevarnosti in da nikoli nismo dovolj skrbni ali previdni.

Nagnjene so k predvidevanju nevarnosti, da bi jih lahko bolje kontrolirale, kar jih spravlja v stanje stalne napetosti. Na delovnem mestu so zelo vestni sodelavci, ki pa lahko včasih pri kolegih povzročajo stres. V družinskem življenju so nam njihove bojazni včasih odveč pogosto so to očetje in matere, ki pretirano skrbijo za svoje otroke. Če ste sodelavec tesnobne osebnosti, ji pokažite da se lahko zanese na vas. Sčasoma vam bo zaupala in vas bo manj obremenjevala s svojimi skrbmi. Pomagajte ji tudi, da gleda na stvari bolj celovito, s humorjem jo spodbudite k temu, da se bo omehčala ali celo smejala svojim strahovom. Prizadevajte si, da je ne bi preveč nenadno presenetili s slabimi novicami, ne delite z njo lastnih težav in izogibajte se pogovorom z njo o neprijetnih stvareh. Tesnobne osebnosti so običajno rojeni v znamenju ribi in bika.

PARANOIČNE OSEBNOSTI trpijo zaradi prevelikega nezaupanja.

Vedno so na preži in sumničijo druge, da imajo z njimi slabe namene. Pogosto so ljubosumne, dovzetne in preobčutljive za svoje pravice, sicer pa tudi zelo toge. Težko tudi pokažejo nežnost in pozitivna čustva ter imajo slabo razvit čut za humor. Skušajte imeti z njo stalen kontakt, manj vas bo videla, bolj vas bo lahko sumničila. Še zadnji nasvet, izogibajte se političnim temam, prepričanja paranoičnih oseb so pogosto skrajna. Paranoične osebnosti so običajno rojene v znamenju škorpijona in kozoroga.

OBSEDENE OSEBENOSTI so perfekcionisti, trmasti, vestni in skrajno natančni, pogosto hladni.

Ker mnogokrat dvomijo, težko sprejemajo odločitve. Pokažite, da cenite njegov smisel za red in nepopustljivost, spoštujte njegovo potrebo po predvidevanju in organizaciji. Obsedene osebnosti so med astrološkimi znamenji device in levi.

Prepoznajte problematične osebnosti, tako boste sebi naredili veliko uslugo

PASIVNOAGRSIVNE OSEBNOSTI, so zelo utrujajoče upirajo se vsemu, bodisi aktivno, tako da oporekajo vsaki odločitvi, ki prihaja od drugih, bodisi pasivno, tako da namerno zavlačujejo svoje delo.

Skozi to stopnjo gre veliko število mladostnikov. V nobenem primeru take osebe ne kritizirajte, in ne zatekajte se h kaznim, kajti to bi še bolj zastrupilo situacijo, vendar pa ne igrajte, da niste opazili nasprotovanja. Pasivnoagreisvne osebnosti so med astrološkimi znamenji dvojčki in tehtnice.

ODVISNA OSEBNOST čuti pretirano potrebo po tem, da jo drugi potrjujejo in podpirajo.

S težavo sprejema odločitve sama in dela načrte sama, raje sledi drugim. Ker se boji razdorov, skuša ohraniti navezanost drugih. Taki osebi vlivajte pogum, poudarjajte njene uspehe in spreglejte njene neuspehe. Odvisne osebnosti so med astrološkimi znamenji običajno ovni in vodnarji.

UBEŽNIKI se bojijo predvsem, da bi jih kritizirali ali se norčevali iz njih.

So boječe osebe, zmanjšujejo svojo vrednost in so pogosto zaradi strahu pred neuspehom zavrte. Vedno mu predlagajte cilje z naraščajočo težavnostjo, dajte pomen njegovemu mnenju predvsem pa se ne norčujte iz njegovih napak, niti ljubeznivo ne. Ubežniki so med astrološkimi znamenji običajno strelci in raki.

Pripravljen za Govori.se