Poslovna ženska in poslovni moški ter njun stil

Preverite splošne značilnosti in osebne lastnosti, ki jih imata poslovna ženska in poslovni moški.

Značilne osebnostne lastnosti poslovnih ljudi

Značilnosti so: dominantnost, suverenost, prodornost, moč, drznost, samozaupanje, pogum in ciljna usmerjenost. Pogosto se te lastnosti povezujejo še z brezobzirnostjo in ne pretirano rahločutnostjo ter svojevrstno privlačnostjo. To so lastnosti, ki jih lahko na osebnostni dimenziji: dominantnost umestimo na skrajni levi pol. Številni avtorji imenujejo omenjeno dimenzijo tudi femininost, saj naj bi bile lastnosti uspešnih in prodornih poslovnih ljudi značilne predvsem za moške.

Poslovna ženska in poslovni moški

Poslovna ženska in poslovni moški skrbita za svoj videz

Ženske, ki jih v zahodni kulturi pojmujejo predvsem kot podredljive, ustrežljive, skrbne in nepomembne, tako v stereotipnem pojmovanju poklicev še nimajo pravega položaja v poslovnem življenju. Zato morajo toliko bolj skrbno paziti na svoj videz, saj lahko najmanjša napaka v njihovem nastopu pokvari uspeh.

Najprimernejša za oba spola so klasična oblačila, ki so lahko bolj ali manj konvencionalna v odvisnosti od drugih osebnostnih lastnosti njihovega nosilca in njegovega poklica. Kariero je vedno dobro začeti z diskretnejšimi konvencionalnimi oblačili, saj je z njimi laže doseči zaupanje sodelavcev.

Ko pa si oseba ustvari določen ugled v poslovnem svetu, si lahko privošči nekoliko več drznosti in že s svojimi oblačili opozarja na svojo očitno prisotnost.

NAJPRIMERNEJŠE BARVE ZA POSLOVNE ŽENSKE

Vsaka uspešna ženska mora imeti v svoji garderobi tri vrste oblačil: temen kostim ali temno obleko, svetel, nevtralen kostim ali svetlo obleko ter barvni kostim in barvno obleko. Njihova izmenična uporaba ji omogoča uspešen in suveren nastop ter doseganje različnih učinkov, ki se spreminjajo glede na situacijo.

Poslovna ženska in poslovni moški

Temna oblačila so primernejša za resnejše situacije, ki implicirajo zadržanost in distanco do sogovornikov.

Svetla oblačila z redkimi kontrasti pa spodbujajo vzajemno zaupanje in timsko delo. Primerna so tudi za toplejše letne čase (za pozno pomlad, poletje in zgodnjo jesen). Barvna oblačila pripomorejo k večji opaznosti in pritegnejo pozornost. Uspešne poslovne ženske najpogosteje uporabljajo barve, s katerimi izžarevajo svojo osebnostno moč ter vodstvene in organizacijske sposobnosti.

Za to so posebej primerne močne, zasičene in vpadljive barve. Takih barv je veliko, vendar je njihova izbira odvisna od fizičnih lastnosti vsake posamezne ženske in njenih barvnih preferenc. Ustrezne barve so predvsem: PARADIŽNIKOVA RDEČA IN ORANŽNA za rdečelaske ter rjavolaske in plavolaske, ki imajo lase obarvane z rahlim zlato rdečkastim navdihom.

MODRORDEČA IN MOČNO ROZA BARVA za črnolaske, platinaste blondinke in vse druge ženske , ki imajo lase obarvane s pepelnato sivim navdihom.

Omenjene barve so energetsko zelo bogate in delujejo stimulativno. Prispevajo tudi k splošnemu vtisu dominantnosti osebe, ki nosi tako obarvana oblačila. Ta učinek je še okrepljen, če se pojavljajo v kombinaciji s črno, in omiljen, kadar se pojavijo v kombinaciji z beige ali temnomodro barvo. Rdeča se je namreč uveljavila kot profesionalna ženska barva, zato pri sodelavcih ne povzroča nezaželenih efektov. Prav nasprotno, spodbuja občutek privlačnosti in psihične bližine, zato se število vzpostavljenih stikov pri ženskah, ki nosijo rdečo, občutno poveča.

Topla in globoka koralna barva pristoji predvsem pomladnemu in jesenskemu tipu.

Njeno žarenje je tako močno, da je oseba, ki nosi taka oblačila, videti , kot da jo osvetljujejo z reflektorjem.

Poslovna ženska in poslovni moški

Kraljevsko modra in smaragno zelena delujeta podobno kot različni odtenki rdeče in oranžne barve. Tudi v kombinacijah z drugim barvami delujejo podobno. Črna namreč okrepi njihovo ekstravagantnost in drznost, beige pa jo omili.

Vijoličasta, ki se je uveljavila kot feministična barva, je splošno oblačilo poslovnih žensk.

Poleg tega je elegantna in primerna za vsako priložnost. Pri tem morda ni popolnoma zanemarljivo, da ugaja tudi marsikateremu moškemu in klub svojim feminističnim pomenskim implikacijam ne ovira konstruktivnega sodelovanja med predstavniki različnih spolov.

Črn kostim z belo bluzo zbuja vtis moči. Značilen je za ženske z železno disciplino, ki nimajo navade sklepati kompromisov, in je še posebej primeren pri direktoricah velikih organizacij.

Skratka, izberite poslovni stil, v katerem se boste najboljše počutili.

Preberite tudi STILNA DOVRŠENOST IN BARVNA USKLAJENOST