Vijolična barva, njena neverjetna razsežnost in pomen

Vijolična barva pomaga tistim, ki iščejo smisel življenja in duhovne izpolnitve. Širi vašo zavest in vas povezuje z višjo zavestjo. Zaradi tega je povezana s preobrazbo duše.

Vijolična barva, njena neverjetna razsežnost in pomen

Vijolična barva simbolično predstavlja prihodnost, domišljijo in sanje, hkrati pa duhovno pomirja čustva.

Navdihuje in krepi psihične sposobnosti in duhovno razsvetljenje, hkrati pa vas ohranja prizemljene.

Z vidika barvne psihologije vijolična spodbuja harmonijo uma in čustev, prispeva k duševnemu ravnovesju in stabilnosti, duševnemu miru, povezavi med duhovnim in fizičnim svetom, med mislijo in aktivnostjo.  Vijolična barva ima moč.

Naklonjenost vijoličastim oblačilom od nekdaj pojmujejo kot izraz vzvišenosti, posebej ekstravagance.

Zato je posebej primerna za svečana, večerna oblačila. Za te priložnosti so primerni predvsem njeni temnejši odtenki ali kombinacije močno zasičene vijoličaste s črno barvo.

Sila plemenito deluje vijoličasta predvsem na bleščečih tkaninah (npr. na svili in brokatu) Kot mešanica pomensko povsem nasprotnih barv (RDEČE IN MODRE)  je nekoliko nejasna in dvoumna. Je barva androginosti, saj jo lahko razumemo tudi kot mešanico ženskega in moškega principa.

Vijolična barva, njena neverjetna razsežnost in pomen

Zato pogosto simbolizira ženske lastnosti v moškem in moške lastnosti v ženski.

S temi lastnosti se je znanstveno ukvarjal predvsem začetnik analitične psihologije. Je namreč barva nejasne spolne identitete ali zavračanja stereotipne spolne vloge.

Odklanjanje vijoličaste se največkrat povezuje z nezaupljivostjo do soljudi in nesposobnostjo za razumevanje povezav med pripadniki določene skupnosti. Ker je vijoličasta pogosto tudi najljubša barva istospolno usmerjenih ljudi, se njeno zavračanje pogosto navezuje na potlačitev pubertetniških fantazij o homoseksualnih odnosih.

Odpor do vijoličastih oblačil se razvije predvsem pri ljudeh, kjer je bila religiozna vzgoja zelo močna. Kasneje želijo ohraniti stalen nadzor nad ljudmi in dogodki.

Vijolična se najbolj poda vodnarjem in dvojčkom.

Preberite tudi BARVA, KI JE POVEZANA Z VAŠIM IMENOM