Vas je doletelo pomanjkanje spolnega poželenja?

Raven želje po spolnosti, imenovane tudi libido, se skozi življenje spreminja kot odziv na čustvene in telesne dejavnike. Ti vključujejo utrujenost, stres, bolezen, porod in težave v razmerju. Razumevanje razlogov za odstopanje je prvi korak k reševanju. Najprej se je potrebno sprijazniti, da nas je morda doletelo pomanjkanje spolnega poželenja.

Naravne terapije lahko pomagajo k izboljšanju splošnega zdravja in pripomorejo k dobremu počutju. Kakor pri večini drugih vidikov človeškega vedenja, smo si v svojih potrebah po spolnosti različni, zato ni pravila, kaj je normalno.

Vas je doletelo pomanjkanje spolnega poželenja?

Šibko spolno poželenje samo po sebi ni vzrok za zaskrbljenost, če sta oba partnerja zadovoljna s količino spolnosti v zvezi. Vendar lahko zmanjšano zanimanje za spolnost kaže na temeljno težavo.

Libido se lahko zmanjša zaradi depresije in drugih psihičnih težav. Kriva so lahko tudi zdravila za zniževanje krvnega tlaka in nekateri antidepresivi. Nekateri starejši moški imajo težave z vzburjanjem ali ohranjanjem erekcije. Ženske, ki so že prestale menopavzo. Morda ne želijo spolnega odnosa zaradi neugodja, ki je posledica suhosti nožnice ali drugih sprememb, povezanih s hormoni.

Korenina ženšena lahko spodbudi centralni živčni sistem in žleze, ki proizvajajo spolne hormone, kar je verjetno razlog za njegov sloves pomlajevalnega sredstva in afrodiziaka.

Olajšate tesnobo in okrepite vez s svojim partnerjem tako, da drug drugega masirata z dišečimi olji. Olje muškatne kadulje spodbodi občutek sproščenosti in čutnosti. Rožno olje je po izročilu povezano s povečevanjem spolne želje, sandalovo in pelargonijino olje pa naj bi pomagali spodbuditi željo zadušeno z depresijo. V prvih 20 tednih nosečnosti se izogibajte muškatni kadulji.

Pri številnih ljudeh je verjetno vzrok za šibko spolno poželenje slaba prehrana.

Jejte hrano, ki ima veliko vitaminov A, B in E, magnezija, mangana, cinka, esencialnih maščobnih kislin in beljakovin. Te hranilne snovi so pomembne za nastajanje spolnih hormonov in ohranjanje zdravja reproduktivnih organov. Jejte vsak dan sadje in zelenjavo, da si zagotovite čim več vitaminov in mineralov. Izogibajte se preveliki količini alkohola, ker rad škoduje spolni zmogljivosti.

Preberite tudi VAS JE UJELA UTRUJENOST? PREMAGAJTE JO!

Svetovanje parom lahko zagotovi dragoceno pomoč tistim, pri katerih izguba spolnega poželenja izhaja iz težav v razmerju ali ustvarja stresne odnose. Učinkovita je lahko tudi psihološka terapija.

Vas je doletelo pomanjkanje spolnega poželenja?

SPLOŠNA POMOČ OB UPADANJU LIBIDA

O svoji skrbi se pogovorite s partnerjem in ga vključite v načrt zdravljenja, poskusite se otresti skrbi in tesnobe, uporabljajte strategije za obvladovanje stresa na primer globoko dihanje in druge sprostitvene tehnike, redno telovadite za izboljšanje splošne, pa tudi spolne energije. 

S tem boste tudi zmanjšali tesnobo in povečali zavedanje in samozavest o svojem telesu, privoščite si dovolj spanja. Utrujenost je eden glavnih vzrokov za pomanjkanje zanimanja za spolnost.

Preberite tudi ŽENSKE, KI V SPOLNOSTI ŽELIJO VEČ