Vas je ujela utrujenost? Čim prej se ji izognite…Preverite kako!

Povsem normalno je, da smo ob koncu dneva ali po napornem umskem ali fizičnem delu utrujeni. Navadno obnovimo zaloge energije že s tem, da se spočijemo, sprostimo in dobro naspimo. 

Nenehna utrujenost ali utrujenost, ki ni v sorazmerju s porabljeno energijo, pa je lahko znamenje globlje bolezni ali potrebe po spremembi načina življenja.

Vas je ujela utrujenost? Čim prej se ji izognite

Utrujenost zaradi nespečnosti ali utrujenost, ki je ne preženeta niti počitek in spanje, ima številne vzroke.

Preobremenitev z delom in tesnoba sta najpogostejša. Drugi telesni ali čustveni vzroki zanjo pa zajema slabokrvnost, sindrom kronične utrujenosti, stres, depresijo, motnjo hranjenja, vnetje, nizek krvni tlak, debelost, podhranjenost, premalo dejavno žlezo ščitnico in določena zdravila. Pogosto je krivo več kot eno od naštetega.

KRATKI IN KORISTNI NASVETI

Jejte hranljivo, v glavnem svežo hrano in dovolj spite ( vsaj 7 ur spanja na noč) Redno telovadite in se naučite zdravo obvladati stres.

Kadar vam kopnijo zaloge energije zaužijte hranljiv obrok ali krepčilen prigrizek, da boste zdržali do naslednjega obroka. Izberite beljakovinska živila ali kompleksne ogljikove hidrate (kot so polnozrnati krekerji ali jabolko) ne pa živil, ki vsebujejo sladkor ali belo moko.

Utrujenost

Če ste zaradi obilice dela doma ali v službi utrujeni, ugotovite, ali pritiskajo na vas drugi ali nemara vi sami.

Potem se domislite, kako bi se čim bolj učinkovito otresli bremena, ki vam pije življenjske moči. Spremenite okolje, počnite kaj zanimivega ali se telesno udejstvujte, da boste pomagali utrujenost, ki spremlja dolgočasje in nemir, ki je pogosto posledica tega, da predolgo tičite na enem mestu.

Kadar imate po dnevu, ko niste bili veliko telesno dejavni, le malo energije, pojdite na hiter sprehod, plavat ali telovadit v telovadnico.

DIŠEČI HLAPI ZA ENERGIJO:

Nekaj kapljic rožmarinovega olja kanite na robček in si ga spravite pod obleko. Aroma, ki se bo sproščala ob toploti vašega telesa, vam bo poživila tako telo kot duha.

Preberite tudi ZELIŠČNI PRIPRAVKI ZA BOLJŠE POČUTJE