Osamljenost je tesno povezana s prazničnimi dnevi

Praznični dnevi pri marsikomu povzročajo osamljenost, še posebej v trenutni situaciji. Kaj pa je osamljenost?
Osamljenost je univerzalno človeško čustvo, ki je zapleteno in edinstveno za vsakega posameznika. Ker nima enega skupnega vzroka, se lahko preprečevanje in zdravljenje tega potencialno škodljivega duševnega stanja močno razlikuje. Da bi razumeli osamljenost, je pomembno, da natančneje preučimo, kaj natančno mislimo z izrazom »osamljen«, pa tudi različne vzroke, zdravstvene posledice, simptome in možno zdravljenje osamljenosti.

Opredelitev osamljenosti

Medtem ko običajne opredelitve osamljenost opisujejo kot stanje samote ali osamljenosti, je osamljenost pravzaprav stanje duha. Zaradi osamljenosti se ljudje počutijo prazne, same in nezaželene. Ljudje, ki so osamljeni, pogosto hrepenijo po človeškem stiku, vendar njihovo duševno stanje težje vzpostavlja povezave z drugimi ljudmi.

Osamljenost je tesno povezana s prazničnimi dnevi

Vzroki osamljenosti

Dejavniki, ki prispevajo k osamljenosti, so spremenljivke razmer, kot so fizična izolacija, selitev na novo lokacijo in razveza zakonske zveze. Smrt osebe, ki je pomembna v človekovem življenju, lahko prav tako povzroči občutek osamljenosti. Poleg tega je lahko simptom psihološke motnje, kot je depresija. Osamljenost lahko pripišemo tudi notranjim dejavnikom, kot je nizka samozavest. Ljudje, ki nimajo zaupanja vase, pogosto verjamejo, da niso vredni pozornosti ali pozornosti drugih ljudi, kar lahko vodi v izolacijo in kronično osamljenost.

Preberite tudi JE VAŠE DUŠEVNO ZDRAVJE V DOBREM STANJU?

Kako lahko osamljenost vpliva na vaše zdravje?

Osamljenost ima širok spekter negativnih učinkov na fizično in duševno zdravje.

 • Alkoholizem in uživanje mamil
 • Spremenjeno delovanje možganov
 • Nesocialno vedenje
 • Kardiovaskularne bolezni in možganska kap
 • Zmanjšan spomin in učenje
 • Depresija in samomor
 • Povečana raven stresa
 • Slabo odločanje
 • Manj gibanja
 • Slaba prehrana

Raziskovalci so ugotovili, da je nizka stopnja osamljenosti povezana s poroko, višjimi dohodki in višjim izobrazbenim statusom. Visoka stopnja osamljenosti je povezana s simptomi telesnega zdravja, samostojnim življenjem, socialnimi omrežji in nekakovostnimi socialnimi odnosi. Osamljenost je mogoče premagati. Dolgoročno vas lahko sprememba naredi srečnejšega, bolj zdravega in vam omogoča pozitiven vpliv na druge okoli vas.

Osamljenost je tesno povezana s prazničnimi dnevi

Nekaj načinov za preprečevanje osamljenosti:

 • Osamljeni ljudje pogosto pričakujejo zavrnitev, zato se raje osredotočite na pozitivne misli in stališča v svojih družbenih odnosih.
 • Osredotočite se na razvoj kakovostnih odnosov.
 • Zavedajte se, da je osamljenost znak, da se mora nekaj spremeniti.

Kaj je kronična osamljenost?

Kronična osamljenost se pojavi, ko občutki osamljenosti in neprijetne socialne izoliranosti trajajo dlje časa. Zanjo so značilni stalni in neizprosni občutki osamljenosti, ločenosti od drugih in nezmožnost povezovanja na globlji ravni. Lahko jo spremljajo tudi globoko zakoreninjeni občutki neprimernosti, slabe samozavesti in ne sprejemanje sebe.

Značilen je izjemen občutek izolacije ne glede na to, kje ste in kdo je v bližini. Lahko ste obkroženi z več desetimi ljudmi, vendar se počutite osamljene, ločene in nevezane. V službi se lahko počutite odtujene in same. Enako na avtobusu, vlaku ali sprehodu po prometni ulici. Kot da ste v svojem nezlomljivem mehurčku.

Dolgoročni občutki osamljenosti in socialne izoliranosti lahko zmanjšajo tudi kognitivne sposobnosti, kot je sposobnost koncentracije, odločanja, reševanja problemov in celo spreminjanje negativnih prepričanj o sebi. In na koncu lahko privede do depresije, zato si ne dovolite biti osamljeni.

Preberite NOTRANJA MOČ, KLJUČ DO OSEBNE RASTI