Duhovnost, rešitev za lepše življenje in pot k notranjemu miru

Duhovnost je širok pojem, ki omogoča veliko različnih perspektiv. Na splošno vključuje občutek povezanosti z nečim večjim od nas samih in običajno vključuje iskanje smisla v življenju. Duhovnost je univerzalna človeška izkušnja – nekaj, kar se nas močno dotakne. Torej, duhovnost, rešitev za lepše življenje je zagotovo prava izbira!

Kaj je duhovna izkušnja?

Duhovno izkušnjo lahko opišemo kot sveto ali transcendentno ali preprosto globok občutek živosti in medsebojne povezanosti. Tako kot vaš smisel, se lahko tudi vaša osebna definicija duhovnosti skozi življenje spreminja in se prilagaja lastnim izkušnjam in odnosom.

Duhovnost, rešitev za lepše življenje

Za mnoge izmed vas je duhovnost povezana z velikimi vprašanji o življenju in identiteti, kot so:

  • Sem dovolj dobra oseba?
  • Kaj je smisel mojega življenja?
  • Kakšna je moja povezava s svetom okoli mene?
  • Se stvari v moje življenju dohajajo z razlogom?
  • Kako lahko živim svoje življenje na najboljši možni način?

Duhovnost in čustva

Prisotna je močna povezana med duhovnostjo in čustvenim zaznavanjem. Medsebojno vplivata drug na drugega in se prekrivata, kot vsi ostali vidiki dobrega počutja. Pri duhovnosti gre za iskanje smiselne povezave z nečim večjim od sebe, kar lahko povzroči pozitivna čustva, kot so mir, strahospoštovanje, zadovoljstvo, hvaležnost in sprejemanje.

Preberite tudi PREPREČITE KONFLIKTE V LJUBEZENSKEM RAZMERJU

Čustveno zdravje pa pomeni negovati pozitivno stanje duha, ki lahko razširi vaš pogled, da prepoznate in vključite povezavo do nečesa večjega od sebe. Čustva in duhovnost sta povezani področji, in morata biti skladni.

Duhovnost, rešitev za lepše življenje
Duhovnost, rešitev za lepše življenje

Razmerje med religijo in duhovnostjo

Čeprav lahko duhovnost vključuje elemente religije, je to na splošno širši pojem. Religija in duhovnost nista isto, niti se med seboj ne razlikujeta. V duhovnosti so postavljena vprašanja: kje osebno najdem pomen, povezanost in vrednost? V religiji pa so vprašanja: kaj je res in kaj prav?

“Duhovnost ni v moči zdraviti druge, delati čudeže ali osupniti svet s svojo modrostjo, temveč v sposobnosti, da s pravilnim odnosom potrpimo, ter sprejmemo s katerimi križi se moramo spoprijeti v vsakdanjem življenju in se tako dvigniti nad njih.”

-Sri Daya Mata

V svetu, ki ga poganja znanost in temelji na dokazljivo zasnovanih sistemih je težko ohraniti duhovno povezavo. Če se boste povezali z duhovnostjo, lahko živite dlje, bolj srečno in bolj zadovoljno. Doživite lahko večjo povezanost s svojim ljubezenskim partnerjem, spodbujate zdrav razvoj svojih otrok, ter se izognete nakopičenemu stresu in izgorelosti.

Preberite tudi LJUBEZENSKO RAZMERJE IN DUHOVNA POVEZAVA