ZANIMIVI RECEPTI: LOSOS V ZELIŠČNI POSTELJICI

Losos v zeliščni posteljici
Losos v zeliščni posteljici

Recept za losos v zeliščni posteljici

Priprava jedi losos v zeliščni posteljici je zelo enostavna, hkrati pa je jed odličnega okusa.

Ker pripravljamo jed za več oseb, polagamo na celoten pekač, obložen s posteljico en file zraven drugega.

SESTAVINE:
lososov file, koromač, bučke, paradižnik, zeliščne vejice: koperc, rožmarin, timijan, olivno olje, sol – po potrebi na gotovo jed

PRELIV ZA LOSOSA:
(lahko ga zmiksamo), limona, kisla smetana, koperc in rožmarin
PRIPRAVA:

V pekač vlijemo par kapljic olivnega olja in ga obložimo z kolobarji koromača, nanj položimo enakomerno porazdeljene kolobarje bučk, nato naložimo kolobarje paradižnika, damo v konvekcijsko pečico na 180 stopinj in pečemo 10 minut. Vzamemo iz pečice in enakomerno porazdeljeno naložimo na zelenjavo vejice zelišč. Na tako pripravljeno posteljico položimo lososov file in ga pokapljamo z oljem. Čez lososa prelijemo pripravljen preliv in vse skupaj pečemo v konvekcijski pečici še 25 minut. Pripravljeno jed po okusu še solimo in potresemo z nasekljanim kopercem.

Losos v zeliščni posteljici
Losos v zeliščni posteljici

Losos vsebuje veliko vitaminov. V njem najdemo vitamin A, B6, B12, C in D, tiamin, riboflavin, niacin, retinol, pantotensko in folno kislino. Od mineralov je poln kalcija, železa, magnezija, fosforja, kalija, natrija, cinka, bakra, mangana in selena. Energijska vrednost lososa sestoji le iz maščob in beljakovin, ogljikovih hidratov v živilu ni.

Jed je zelo priporočljiva, saj je pripravljena v kombinaciji z zelišči, ki ustvarijo bolj poln okus in dosežejo pravi učinek. File je obdan z njimi skozi celotno pripravo, tako da se vanj absorbirajo.

Zanimivi recepti: Kraljeva bučna juha