VSAKA TELESNA DEJAVNOST ZAHTEVA TUDI POČITEK

e zavedate, da vsaka telesna dejavnost zahteva tudi počitek?
e zavedate, da vsaka telesna dejavnost zahteva tudi počitek?

Se zavedate, da vsaka telesna dejavnost zahteva tudi počitek?

Predviden čas branja: 3 minutes

Možnosti za spontano zdravljenje lahko povečate tako, da se primerno gibate in dovolj počivate. Telesna dejavnost nam koristi na različne načine. Spodbuja krvni obtok in krepi srce ter ohranja arterije prožne. Hkrati krepi dihala, povečuje izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida ter tako pomaga telesu, da se znebi ostankov presnove. Pri izločanju odpadnih snovi pomaga tudi tako, da spodbuja potenje in dejavnost črevesja. Ker v možganih spodbuja sproščanje endorfinov, preprečuje depresivnost in izboljšuje razpoloženje. Nevtralizira stres, omogoča večjo sprostitev in trdnejši spanec.

Redna telesna dejavnost mora biti del vsakega programa, namenjenega izboljšanju sposobnosti samozdravljenja.

e zavedate, da vsaka telesna dejavnost zahteva tudi počitek?

Hoja je kompleksno vedenje, ki zahteva funkcionalno povezovanje številnih senzornih in motoričnih izkušenj. V hoji sodelujejo tako naši možgani kot naše mišice in okostje. Pomislite na ravnotežje, ki je le en dejavnik hoje. Da bi podzavestno in brez napora ohranili ravnotežje telesa, ko to spreminja položaj in se giba po neravni površini v težnostnem polju, potrebujejo možgani veliko podatkov. Deloma se zanašajo na notranje uho, ki je odgovorno za zaznavanje orientacije v prostoru, če to odpove, ravnotežja ne moremo obdržati.

Hoja ima pred drugimi oblikami telesne dejavnosti številne prednosti.

e zavedate, da vsaka telesna dejavnost zahteva tudi počitek?

V nasprotju s tekom in tekmovalnimi športi je nevarnost poškodb komaj omembe vredna. Hodite lahko v naravi in občudujete njen lepote, lahko pa hodite tudi s prijatelji in uživate v dobri družbi. Če med hojo primerno pospešite srčni utrip in dihanje, boste zadovoljili vse potrebe po aerobni vadbi. Za idealno vadbo naj vaši sprehodi trajajo petinštirideset minut. Vendar si zapolnite, da ne hodite le zato, da bi razgibali, hodite tudi zaradi nevroloških koristi navzkrižnega gibanja, kombiniranega z vizualno stimulacijo. Tak učinek imajo že vsakodnevni kratki sprehodi in tudi daljši pohodi, lahko pa ga še okrepite, tako da od časa do časa poudarite zamah roke. Poskusite uskladiti zamahe rok z dihanjem.

Telesna vadba mora biti uravnotežena s počitkom. Vsakdo je že kdaj občutil neugodne posledice izčrpanosti in pomanjkanje spanja. Pomanjkanje kakovostnega počitka je eden najpogostejših vzrokov dovzetnosti za bolezni in trden spanec je najučinkovitejša metoda zdravljenja, ki številne bolezni zatre. Svojemu telesu privoščite jutranji sprehod in trden nočni spanec in pripravljeno bo na vse izzive, ki ga čakajo.