Koraki k boljšemu počutju vas bodo navdihnili

Koraki k boljšemu počutju – Vsi vemo, da so oči okno duše. Podobno pa videz in vitalnost telesa odsevata zdravje imunskega sistema. In nič ne vpliva bolje na zmogljivosti vašega telesa in počutje kot redna telesna vadba.

Gibanje
Gibanje

Ni naključje, da so ljubitelji fitnesa bistveno manj bolni kot drugi, bolj leni ljudje. Obstajajo nekateri dokazi, da ljubezen do športnih dejavnosti in redno ukvarjanje z njimi bolje varujejo pred različnimi obolenji. Da bi lažje razumeli, zakaj je tako, si predstavljajte, da bo imunske celice policisti. Če se ti potikajo le po policijski postaji, namesto da bi patruljirali na cestah, so hudodelci bolj dejavni, če pa dosledno opravljajo svoje delo in krožijo po cestah, se stopnja kriminalitete zniža. Enako telesna dejavnost skrbi za to, da vaši imunski policisti okrepljeno krožijo po telesu.

Povečano gibanje aktivira naravne celice ubijalke, ko napadejo celice tumorjev že v začetnem stadiju in s tem pomagajo pri obrambi organizma.

IMPULZ ZA IMUNSKI SISTEM, KORAKI K BOLJŠEMU POČUTJU

Najboljša možnost, da si hitro naberete energijo, je gibanje. Preprost 10 minutni sprehod sprošča napetost, odganja utrujenost in pospešuje umsko sposobnost, kar lahko čutite še nekaj ur po njem. Naj postane sprehod del vašega vsakdanjika. Z njim si boste krepili mišice in srce ter izboljšali delovanje večine drugih organov.

Telesna dejavnost, ki je korak do boljšega počutja neposredno pomaga imunskemu sistemu pri obrambnem delovanju s:

-pospeševanjem krvnega obtoka
-pospeševanjem dihanja
-spodbujanjem potenja
-večanjem aktivnosti mišic
-stopnjevanjem samozavesti in samospoštovanja

PODALJŠAJTE SI ŽIVLJENJE

Zmerno aktivni ljudje, celo tisti, ki kadijo in imajo visok krvni tlak imajo nižjo stopnjo smrtnosti kot tisti, ki jih je telesna dejavnost tuja.

Analiza podatkov je pokazala, da ima telesna dejavnost izjemen varovalni učinek. Odkrili so, da so ženske ki so s športom porabile več kot 1000 kalorij na teden v menopavzi imele za 50% nižje tveganje za nastanek raka na dojkah, kot tiste, ki so tedensko pokurile manj kot 500 kalorij. Moški med 45. In 84. letom starosti, ki so z gibanjem porabili več kot 1.500 kalorij na teden, so živeli skoraj 2 leti dlje, kot tisti z manj aktivnim življenjskim slogom.

blank

NIKOLI NI PREPOZNO

Dejstvo je, da celo ljudje v visoki starosti lahko postanejo z gibanjem močnejši in bolj gibljiv, in to tudi dolgoročno ostanejo. Raziskava, ki je vključevala 70 let stare udeležence, je pokazala, da se je po 26 tednov trajajočem vadbenem programu s tremi vajami vzdržljivosti na teden povečala njihova pljučna kapaciteta za 22%.

TELO NAJBOLJE KREPIMO Z GIBANJEM, IN MED VSEMI OBLIKAMI GIBANJA JE NAJBOLJŠA HOJA. KORAKI K BOLJŠEMU POČUTJU SO TOREJ ZELO POMEMBNI.

Preberite tudi MEDITERANSKA DIETA NAJBOLJŠA IZBIRA!