Katere tipe intimnosti poznamo?

Intimnost je nekaj, kar običajno dojemamo kot kemijo v spalnici. Toda v nasprotju s tem obstaja več  vrst intimnosti, ki omogočajo da svoj odnos naredite bolj srečen, iskren in se povežete na globlji ravni. Intimnost ima veliko oblik, naj bo čustvena, intelektualna ali duhovna. Spoznati različne oblike intimnosti v odnosu je bistvenega pomena za razvoj celostnega ljubezenskega odnosa.

Čustvena intimnost

Čustveno intimnost dosežete takrat, ko se ne bojite, da bi bili ranljivi pred svojo ljubljeno osebo. O svojih težavah, željah, sanjah, strahovih, ciljih se lahko odprto pogovarjate, ne da bi se počutili da vas ocenjuje, ne sprejema itd.. Čustvena intimnost se zgodi, ko z vsem srcem zaupamo brez strahu pred obsodbami. Če želite okrepiti čustveno intimnost, premišljeno obdelajte svoja čustva, preden spregovorite, in ko spregovorite, svoja čustva delite kot neposredne in močne izjave, predvsem pa si dovolite biti ranljivi.

Katere tipe intimnosti poznamo?

Fizična intimnost

Ta oblika intimnosti nam je vsem najbolj poznana. Vendar ne pomeni samo spolnega odnosa, ampak vključuje tudi vse druge fizične vibracije in izmenjave, ki vas lahko z ljubljeno osebo še bolj zbližajo. Seveda pa je pomembno, da sprejemata fizično telo drug drugega celostno. Dovolite si dotike in se ob njih počutite izpopolnjeni. Večkrat pobožajte, stisnite roko in si dovolite biti nežni.

Duhovna intimnost

Duhovna intimnost lahko presega določeno odločitev posameznika in povezuje na višji ravni. Vključuje razprave o etiki in miselnosti drug drugega ali užitek pri nečem zelo preprostem, kot je sprehod z roko v roki. Ta vrsta intimnosti vaju bo zbližala in vama pomagala razviti medsebojno transcendentalno povezavo. Toda duhovnost ima lahko različne oblike ali izraze, morda gre za kodeks vrednot ali etike v primerjavi z uporabo dejanskega duhovnega jezika ali prakse.

Katere tipe intimnosti poznamo?

Intimnost na podlagi deljenja izkušenj

Skupna izkušnja vas bo povezala na globlji ravni. Omogočila vam bo enotno delo za skupen cilj in kasneje tudi prepletene spomine. Da dosežete z ljubljeno osebo to intimnost, lahko skupaj skuhata obrok, se odpravita na vožnjo s kolesom ali si izmenjata svoje pretekle izkušnje. Če vaš partner ni duhovno usmerjen, poiščite duhovno intimnost tako, da partnerju izrazite, kaj vam pomeni vaša duhovnost, kako postane boljši človek ali daje večji pomen vašemu življenju.

Intelektualna intimnost

Razvijanje sposobnosti sprejemanja drugačnega stališča ljubljene osebe vam bo pomagalo razviti to vrsto intimnosti, pa naj bo to razprava o vajinih mnenjih o slavni knjigi ali razprava o abstraktnih konceptih. Intelektualna intimna povezava prinaša zadovoljstvo ter občutek prave sprejetosti in spoštovanja v odnosu.