Vas zanima vpliv vremena na vaše počutje in delovanje?

Vreme, podnebje in prehrana so v tesni povezavi. Poleg socialno ekonomskih, geografski in bioloških vplivov na prehrano človeka so še posebno pomembni tisti fizikalno kemični kazalci, ki se kažejo v skupnem učinku ozračja na človeku.

Vas zanima vpliv vremena na vaše počutje in delovanje?

Tako ima vreme zlasti v izjemnih razmerah lahko zaznaven vpliv na človekov tek, presnovo in ravnotežje vode. Z vrsto in načinom prehrane ter pitjem tekočine se torej lahko spremeni presnova, to se lahko pokaže v spremenjeni reakciji na učinek vremenskega dražljaja, med drugim tudi kot večje ali slabše ugodje.

UČINEK TOPLOTE NA ORGANIZEM IN PRESNOVO

Vrednosti meteorološke kazalce, ki vplivajo na uravnavanje toplote organizma in vode v njem. Pri tem je treba upoštevati, da telo samo vzdržuje stalno temperaturo jedra, in to ne glede na presnovo in okolje. Toplotni učinek je vzrok številnih živčnih in hormonskih sprememb v organizmu, ki vplivajo na tek in presnovo. Toplotni učinki se v organizmu kaže tudi kot stres zaradi vročine in mraza. Dejavniki v okolju, ki vplivajo na prilagoditev organizma, so lahko še dodatni del oziroma mehanizmi toplotnega učinka na človeka.

Učinek sevanja sonca vključuje ultravijolično, infrardeče sevanje in vidno svetlobo, ki na organizem vpliva s toplotnim učinkom, hkrati nastajajo v organizmu biološko aktivne snovi, tudi hormoni, ki so pomembni za presnovo.

Atmosferska dogajanja vplivajo na živčevje, med temi pa so zlasti pomembni vremenska dogajanja, spremljajoča elektromagnetna sevanja in učinek hitrih oscilacij zračnega tlaka, verjetno imajo vpliv na tonus vegetativnega živčnega sistema, tako da tudi posredno vplivajo na presnovo in regulacijo prehranjevanja.

Vas zanima vpliv vremena na vaše počutje in delovanje?

Še najmanj vpliva na presnovo sestava zraka. Škodljivi vpliv na prehrano človeka se pokaže šele pri močnejšem onesnaženju okolja. Mraz in vročina povzročata zunanje telesne dejavnosti in tako vplivata tudi na porabo energije. Potrebe po energiji so večje v mrazu kot v vročini, in to pri enakem delu. Povečana potreba po energiji pa je možna celo v vročem in soparnem okolju, in sicer v obdobju prilagajanja slabo pripravljenih oseb oziroma oseb s slabo telesno kondicijo.

Vročina npr 40 stopinj močneje obremeni presnovo glikogena v mišicah kot mraz oziroma 9 stopinj. Tako tekač, ki trmasto vztraja pri hitrem tempu v vročini, izčrpa zaloge glikogena, zato si atleti v vročini kasneje opomorejo kot po nastopu v hladnem vremenu.

Astrologija v povezavi z vremenom

Iz vidika astrologije imajo planeti, še posebej Luna posebno močan vpliv na gibanje zračnih mas in s tem tudi na vreme. Ob prehodu Lune v posamezna znamenja, se spreminja tudi vreme, ki se še raje spreminja tudi ob luninih menah. Sonce simbolizira toplo, suho vreme, Merkur zmerno do hladno, vetrovno in suho vreme, Venera in Mars simbolizirata vročino, Saturn pa zelo hladno, mračno vreme.

Preberite tudi KATERO VREME OBOŽUJETE GLEDE NA ASTRO ZNAMENJE?