Preprečite previsok krvni tlak

Dvig tlaka, ki ga ustvari kri na žilnih stenah med kroženjem, je normalni odziv na stres in telesno dejavnost. Če pa ostane tlak ves čas visok, lahko obremenjuje vaše srce in arterije in povečuje verjetnost arterijskih bolezni, srčnih infarktov in kapi. Visok krvni tlak ali hipertenzijo je mogoče preprosto znižati s spremembami življenjskega sloga.

Hipertenzijo ima več moških kakor žensk in je najpogostejša v srednjih letih. Pri velikem odstotku prizadetih ni najti očitnega vzroka, in to vrsto visokega krvnega tlaka imenujemo esencialna hipertenzija. Ker je hipertenzija navadno brez simptomov, jo pogosto odkrijejo šele med zdravstvenim pregledom. Treba jo je jemati resno, ker povečuje nevarnost kapi, mini kapi, srčnega napada in drugih zapletov, na primer ledvične bolezni.

Preprečite previsok krvni tlak

VZROKI ZA PREVISOK KRVNI TLAK

Kajenje, veliko alkohola, debelost, sedeč življenjski slog in stres povečujejo verjetnost hipertenzije. Tudi otrdevanje sten arterij in izguba njihove elastičnosti, ki spremljajo staranje in nekatere oblike arterijskih bolezni, lahko zvišujejo krvni tlak.

Visok krvni tlak med nosečnostjo pomeni, da je pozneje v življenju hipertenzija verjetnejša.

Pri povišanem krvnem tlaku lahko gre tudi za genetske dejavnike. Morda je pri  vas večja nevarnost za visok krvni tlak, če vaša mati ni imela hranljive prehrane med nosečnostjo. To lahko dolgoročno slabo vpliva na prožnost arterij, pa tudi na nižjo porodno težo.

Preberite tudi ZDRAVILNA ZELIŠČA ZA PLJUČA IN LAŽJI KAŠELJ

Visok krvni tlak zahteva spremljanje in pogosto tudi zdravstveno obravnavo. Če imate le rahlo hipertenzijo, boste z vašim zdravnikom morda ugotovila, da bi se dalo s spremembami življenjskega sloga in morda z naravnimi dodatki znižati krvni tlak tako, da ne boste potrebovali zdravil na recept.

Preprečite previsok krvni tlak

Skušajte preprečiti visok krvni tlak z zmanjševanjem vseh možnih dejavnikov tveganja:

  • redno telovadite
  • ne kadite
  • jejte zdravo hrano
  • izogibajte se čezmernemu pitju alkohola
  • odpravite odvečne kilograme.

Izguba teže je še posebno pomembna, če imate obliko jabolka z odvečno maščobo bolj okrog pasu kakor na bokih in stegnih. Obseg pasu, večji od 95 cm pri moškemu ali 80 cm pri ženski, rahlo povečuje tveganje za hipertenzijo, večji od 100 cm pri moškemu in 90 cm pri ženski pa jo poveča več kot znatno. Ker adrenalin, ki se sprošča ob povišani ravni jeze, tesnobe in drugih stresnih čustev, spodbuja visok krvni tlak, se naučite tehnik obvladovanja stresa, da ostanete mirni. Nasprotno pa občutki sreče in sproščenosti znižujejo visok krvni tlak.

Preberite tudi SEZONA GRIPE JE TUKAJ. KAKO SE ZAŠČITITI?