KAKŠEN JE VAŠ TIP KOŽE?

kakšen tip kože imate
kakšen tip kože imate

Vse je odvisno od tega, kakšen tip kože imate

Vsak tip kože je treba dobro očistiti, nahraniti, navlažiti in zaščititi. Pri tem pa je treba upoštevati dejavnike, kot so starost, dedna zasnova in življenjske okoliščine, ki povzročajo različne značilnosti kože. Ko govorimo o negi, kožo ponavadi uvrščamo v naslednje tipe: mastno, suho, normalno ali občutljivo.

NORMALNA KOŽA

Tak tip kože je mehak in gladek, neobčutljiv in dobro prekrvavljen. Pore so komaj vidne in le redko se pojavijo ogrci ali mozolji. Izločanje iz lojnic in znojnic ni ne preveliko ne premajhno. Pomembno je, da tako kožo temeljito in skrbno negujemo z dragocenimi olji.

MASTNA KOŽA

Se vaša koža rahlo sveti, so pore razmeroma velike, polt pa nekoliko bleda? Potem imate mastno kožo. Njena dobra plat je, da se stara počasneje kot drugi tipi kože. Pri taki koži pogosto posegamo po polingih, agresivnih losjonih in izdelkih, ki kožo razmastijo, hkrati pa še pospešijo proizvodnjo loja. Blage alternative so osvežilni losjoni za obraz brez alkohola, lahka in tekoča čistilna sredstva ter maske, primerne za mastno kožo.

kakšen tip kože imate

SUHA KOŽA

Imate občutek, da je vaša koža prenapeta, ali pogosto občutljivo reagira? Je nagnjena k rdečici ali luščenju? Če ste na eno ali več vprašanj odgovorili pritrdilno, imate suho kožo. Tak tip je nagnjen h gubanju, ker mu manjka prožnosti. Pomembno je, da se izogibate sredstvom, ki vsebujejo alkohol, recimo nekaterim odstranjevalcem ličil in milom. Primernejše so snovi, ki kožo hranijo in vlažijo, od čistilnih sredstev do olj za nočno nego in vlažilnih mask.

OBČUTLJIVA KOŽA

Vaša koža hitro pordi, je napeta, se lušči ali srbi, peče ali je nagnjena k alergijam? Potem imate suho kožo, ki reagira zelo občutljivo. Negujte jo kot suhi tip kože. Če ne veste, ali je neko sredstvo primerno za vas, ga najprej preizkusite na majhnem delčku kože.

ZRELA KOŽA

Z leti postaja koža bolj suha, groba, tanka, manj napeta in prožna. Zrelo kožo negujemo podobno kot suho, poleg vlažilnih sredstev pa ji godijo masaža, ki spodbuja presnovo in zeliščni obkladki ki kožo dobro pripravijo za vsrkavanje hranilnih snovi. Pametno je poseči po izdelkih, katerih učinkovine zavirajo staranje. To so denimo antioksidanti, kot sta vitamin C in E, vitamin B3, niacin in aminokisline, beljakovinski gradniki telesa.

kakšen tip kože imate

MEŠANA KOŽA

Je vaša koža na čelu, nosu in bradi mastna in svetleča, lica pa ostanejo suha in kožo celo nekoliko zateguje? V tem primeru imate mešani tip kože, ki ji najbolje dene dvotirna nega: mastne dele čistite s sredstvom za mastno kožo, kožo na licih pa dobro navlažite.

PROBLEMATIČNA KOŽA

Če se vam na koži pojavljajo rdeče lise, ki pečejo, imate kožo, ki  ji je treba nameniti posebno skrb. Tak tip večinoma mastne kože namreč ne prenese agresivnih čistil. Najstniki naj posegajo po pilingih, ki luščijo kožo in samo spodbujajo proizvodnjo maščobe ter s tem nastajanjem novih mozoljev, temveč naj si pomagajo  z negovalnimi sredstvi, ki pore stiskajo in odpravljajo nadraženost. Primerna je maska za mlado kožo s kamilico in glino.