Ingver, pametna rešitev za brezskrbne hladne dni

Ingver je cvetoča rastlina, ki izvira iz Kitajske. Z močnimi zdravilnimi lastnostmi, je tesno soroden kurkumi in kardomonu. Korenina (podzemni del stebla) je del, ki se običajno uporablja kot začimba. Pogosto ga imenujemo ingverjeva korenina ali preprosto ingver. Aromatičen, pikanten ingver doda poseben okus številnim jedem, še posebej sadnim in zelenjavnim.

Ingver

Ingver ima zelo dolgo zgodovino uporabe v različnih oblikah tradicionalne in alternativne medicine.

Uporabljali so ga za lažjo prebavo, zmanjšanje slabosti ter kot odlično pomagalo pri boju proti gripi in prehladu. Ingver lahko uporabljamo svež, posušen, v prahu ali kot olje ali sok, včasih pa ga dodamo predelani hrani in kozmetiki. Je zelo pogosta sestavina v receptih. V rastlinski medicini se ingver šteje za odlično sredstvo, zaradi snovi, ki spodbuja izločanje črevesnega plina in snov, ki sprošča in pomirja črevesni trakt.

Edinstvena dišava in okus ingverja izvirata iz njegovih naravnih olj, med katerimi je najpomembnejše gingerol. Gingerol je glavna bioaktivna spojina v ingverju, ki je odgovorna za velik del njegovih zdravilnih lastnosti. Ima močne protivnetne in antioksidativne učinke.

Ingver

Delovanje in uporaba

  • Ingver vsebuje kemikalije, ki lahko zmanjšajo slabost in vnetja.
  • Ingver se pogosto uporablja za različne vrste “želodčnih težav”, vključno z jutranjo slabostjo, razburjenim želodcem, drisko, sindromom razdražljivega črevesja, slabostjo, slabostjo zaradi zdravljenja raka, bruhanjem po operaciji, ter pri izgubi apetita.
  • Ingver lahko uporabimo za lajšanje bolečin pri revmatoidnem artritisu, menstrualnih bolečinah in drugih bolezenskih stanjih. Vendar pa ni trdnih dokazov, ki bi podpirali uporabo ingverja za te namene.
  • Olje iz ingverja se nanese na kožo za lajšanje bolečin. Ingverjev ekstrakt se nanese tudi na kožo, da prepreči ugrize žuželk.
  • V hrani in pijačah se ingver uporablja kot aromatično sredstvo. Ingver je priljubljena sestavina pri kuhanju, zlasti v azijski in indijski kuhinji.
  • V proizvodnji se ingver uporablja kot dišava za mila in kozmetiko.
  • Ena izmed kemikalij v ingverju se uporablja tudi kot sestavina v odvajalnih in protivnetnih zdravilih.
  • Redno začinjanje hrane z ingverjem pomaga tudi pri težavah z artritisom.
  • Učinkovit je pri zmanjševanju vsakodnevnega napredovanja mišičnih bolečin in lahko zmanjša mišično bolečino, ki jo povzroči vadba.
  • Zniža sladkorje v krvi in izboljša dejavnike tveganja za srčno bolezen.

Svež ingverjev koren je na voljo vse leto. Ingver spada med najbolj zdrave in najbolj okusne začimbe na planetu. Napolnjen je s hranilnimi snovmi in bioaktivnimi spojinami, ki imajo koristne učinke za vaše telo in možgane. Privoščite si ga večkrat, ne bo vam žal!

S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi MED, GLAVNI ADUT HLADNIH DNI