Med, brez njega v hladnih dneh ne gre

Ljudje že stoletja uporabljajo med. Med zagotavlja številne zdravstvene koristi. Surovi med, ki prihaja naravnost iz čebelnjaka, vsebuje zdrav čebelji cvetni prah, čebelji propolis in veliko antioksidantov. Raziskave niso potrdile, da ima surov med več koristi za zdravje kot navadni med, vendar nekateri verjamejo, da predelava in pasterizacija, zmanjšujeta številne koristi. Med, glavni adut hladnih dni je nekaj, česar ne bi smeli izpustiti iz jedilnika.

Sestava medu

Med ima visoko vsebnost monosaharidov, fruktoze in glukoze, vsebuje približno 75 odstotkov sladkorja, ki zagotavlja njegovo sladkost. Naravni med vsebuje vrsto spojin, ki delujejo kot antioksidanti, vključno s fitohranili, flavonoidi in askorbinsko kislino. Fitohranila v medu so odgovorna za njegove antioksidativne lastnosti, pa tudi za antibakterijsko in protiglivično moč. Prav tako je surovi med pokazal blagodejne učinke na imunski sistem.

Med

Pasterizacija zmanjšuje število antioksidantov v medu, kar pomeni, da pasterizirani med morda ne ponuja enakih koristi kot surov med. Ni posebnih raziskav, kako pasterizacija vpliva na antioksidante v medu, vendar študije kažejo, da segrevanje drugih živil lahko zmanjša vsebnost antioksidantov.

Med vsebuje posebne hranilne snovi, ki lahko postanejo zdrav dodatek k prehrani.

Ena žlica ali 21 gramov (g) surovega medu vsebuje 64 kalorij in 16 g sladkorja. Te vrednosti se lahko med znamkami in serijami nekoliko razlikujejo. Naravni med naravno vsebuje majhne količine naslednjih vitaminov in mineralov: niacin, riboflavin, pantotenska kislina, kalcij, magnezij, mangan, kalij, vendar le v sledovih Čisti med ima glikemični indeks (GI) 58, kar pomeni, da ima srednji učinek na raven sladkorja v krvi.

Uporabljate surov med?

Surov med ni pasteriziran, torej ni termično obdelan. Vsebuje žive encime, probiotike, prebiotike ter aminokisline. Ta sladka naravna snov vsebuje zdrave elemente, ki jih predelani med nima. Surovi med vsebuje tudi čebelji cvetni prah in čebelji propolis, ki je lepljiva snov, podobna lepilu, ki drži panj skupaj.

Na voljo so tako surove kot pasterizirane oblike medu. Surovi med se odstrani iz panja in neposredno ustekleniči in vsebuje kvasovke, vosek in cvetni prah v sledovih. Pasterizirani med so segreli in predelali, z namenom odstranitve nečistoč. Med iz panja vsebuje čebelji pelod, čebelji vosek in dele odmrlih čebel. Med lahko nadomesti sladkor v obrokih in s tem zagotovo poskrbite za bolj zdravo izbiro.

OPOZORILO: Dokler niste alergični na čebelji cvetni prah, je surov med na splošno varen  in priporočljiv za uporabo. Nikar ne dajajte medu otrokom, mlajšim od 12 mesecev, saj lahko povzroči botulizem, redko, a hudo zastrupitev s hrano.

Surovi med lahko kristalizira po nekaj mesecih skladiščenja. To pomeni, da ima med zrnato ali sladkorno teksturo. Kristaliziran med je varen za uživanje in ima enak okus. Da bo med spet tekoč, uporabite nežno tehniko segrevanja. Surovega medu ne dajajte v mikrovalovno pečico in ga ne postavljajte neposredno v vrelo vodo ali na vroč štedilnik, ker lahko to uniči nekatere njegove hranilne snovi.

blank

Med, glavni adut hladnih dni se v medicini med uporablja že več kot 5.000 let.

Sodobni medicinski znanosti je uspelo dokazati učinkovitost medu pri zdravljenju kroničnih ran in boju proti okužbam.

Glede na številne raziskave, ki temeljijo na uživanju meda, je dokazano, da zmanjšuje resnost in trajanje driske. Med spodbuja tudi povečan vnos kalija in vode, kar je še posebej koristno pri pojavu driske. Med je pokazal tudi sposobnost blokiranja delovanja patogenov, ki pogosto povzročajo drisko.

Preberite tudi POLIFENOLI IN NJIHOV POMEN ZA ZDRAVJE

Med ugodno vpliva tudi v primeru preprečevanje refluksa kisline. Nedavne raziskave so pokazale, da med lahko zmanjša pretok želodčne kisline in prebavljene hrane tako, da obloži požiralnik in želodec. Nikar pa ne pretiravajte s količino, saj lahko zaradi sladkorja dosežete nasproten učinek.

Med

Najnovejša raziskava za klinično mikrobiologijo in nalezljive bolezni je pokazala, da lahko določena vrsta medu, imenovana Manuka med, prepreči, da bi se bakterije Clostridium difficile naselile v telesu. C. difficile je bakterija, znana po tem, da povzroča hudo drisko in bolezen.

Med, glavni adut hladnih dni ima tudi antiseptične in antibakterijske lastnosti.

Med lahko pomaga očistiti rane in prepreči okužbo. Med je naravno antibakterijsko in protimikrobno sredstvo. Vsebuje vodikov peroksid in glukozno oksidazo in ima nizko raven pH, kar pomeni, da lahko uniči škodljive bakterije in glive.

Imeti prehlad? Poskusite z žlico medu. Med je staro zdravilo za vneto grlo. Dodajte ga v vroč čaj z limono, če vas obišče virus prehlada. Za lajšanje kašlja vzemite čajno žličko surovega medu in se nato izogibajte drugim tekočinam ali živilom, da med prekrije grlo.

S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Nasvet babice »Žlica medu na dan odžene tegobe vstran!«