Naj bodo čvrsti in lepi lasje vaš ponos

Zelo pomembno poleg nege las je, da jih hranimo tudi od znotraj in sicer tako da uživamo čim bolj zdravo hrano, ki vsebuje veliko vitaminov ter mineralov. Ker so lasje naše zunanje ogledalo, skušajte poskrbeti, da bodo čim bolj zdravi, ter da boste nanje ponosni.

Biološke in duševne osnove las

Čvrsti in lepi lasje so odvisni od vrste dejavnikov: DEDNOST, PREKRVAVLJENOST, PREHRANA.

Naj bodo čvrsti in lepi lasje vaš ponos

Fizikalne obremenitve

Lasje so živo tkivo, ki se lahko zelo občutljivo odziva na mehanične obremenitve, kot so dolgotrajno nošenje čelad, pretirano drgnjenje z brisačo, pa tudi temperaturne obremenitve ob predolgi uporabi fena. Prav tako škoduje rasti las pretirano izpostavljanje sončnim žarkom in hladnemu vetru.

Napačna nega las

Kdor se odziva na slabe lase tako, da jih obdeluje z žično krtačo, se ne sme čuditi, če bodo postajali lasni koreni vse tanjši in če bodo lojnice izločale vse več maščobe. Z vsakdanjim umivanjem las pa lasišča ne poškodujemo več, kajti moderni šamponi so mnogo milejši kot so bili nekoč.

Enostranska prehrana je škodljiva za lase

Premalo visoko vrednih beljakovin, mineralov in vitaminov zaustavlja rast las. Enako deluje preveč holesterola in preveč kalcija, kajti na ta način postane prekrvavljenost slabša. Pretirano uživanje alkohola pa vzame lasem lesk.

Lasem najbolj odgovarjajo…

Cink, vitamin c in bioflavonoidi skrbijo za to, da krvne žilice prepuščajo lasnim koreninam dovolj hranilnih snovi. Pepsini, visoko vredne beljakovine in vitamin B6. Vsak las sestoji iz 97% keratina,  beljakovine iz prehrane, ki nastaja v lasnem korenu in raste predvsem preko dneva. Jasno je, da preskrba deluje toliko bolje, kolikor telo dobro oskrbujemo z beljakovinami. Vendar pa prehrana ne določa samo vsebnost beljakovin, temveč tudi sposobnost, da te beljakovine izkoristimo.

Žveplo skrbi za bleščeče lase, ker tvori z molekulami lasnega keratina. Prhljaju in mastnim lasem se lahko izognemo z vitaminom A, ki preprečuje razpad tkiv ob lasnih korenih in ustavlja pretirano delovanje žlez lojnic. Če imamo suho kožo, je bolje umivati lase le dvakrat na teden, da ne bi vplivali na maščobni sloj kože. Po umivanju se dobro masiramo, da izboljšamo prekrvavitev.

Naj bodo čvrsti in lepi lasje vaš ponos

IZPAD LAS PRI PREOBREMENITVAH

Izpadanje las je lahko povezano s preobremenitvami, ki porabijo nekatere rudninske snovi. Še zlasti pogosto se pojavlja slaba prekrvavljenost in s tem izpadanje las pri vrhunskih športnikih. Vzrok za pomanjkanje železa, prav tako pa izpadajo lasje med nosečnostjo zaradi pomankanje joda in pri duševnih obremenitvah zaradi pomanjkanja silicija.

Preberite tudi LASJE IN OBISK FRIZERJA GLEDE NA ASTRO ZNAMENJE