Kakšno vlogo imajo encimi v telesu?

Predviden čas branja: 3 minutes

Encimi so sestavljene beljakovinske spojine, izdelki živih celic, ki sodelujejo pri skoraj vseh biokemičnih dogajanjih v človeškem telesu. Brez njih bi na primer ne bila mogoča nikakršna presnova. Encimi imajo bistveno prednost lahko sprožajo biokemične procese, ne da bi se pri tem sami spreminjali. Imajo pa tudi slabe strani, zelo občutljivi so za svetlobo, vročino, sredstva za konzerviranja in kisline.

Kakšno vlogo imajo encimi v telesu?
Kakšno vlogo imajo encimi v telesu?

Do 25. leta starosti izdelujemo encime deloma sami, po tem smo navezani na njihovo dovajanje s hrano.

Sredstva za konzerviranje živil in temperaturo nad 40 stopinj omejujejo učinkovitost encimov, deloma pa jih tudi uničijo. Zato lahko prejemamo encime samo s surovo rastlinsko hrano. Pa tudi pri tem se jih mnogo uniči, saj prebavne kisline z njimi ne ravnajo prav nežno. Pri uravnoteženi prehrani pa jih telo vendarle prejme dovolj.

Encimi niso nikakršna vsestranska zdravila, zmorejo pa spreminjati obrambno strategijo telesa, posploševati dovajanje krvi na obolela mesta, ne da bi hkrati povzročali boleče otekline in vnetja. On vročinskih in kroničnih boleznih pa encimskih pripravkov nikakor ne smemo uporabljati, ne da bi se pred tem posvetovali z zdravnikom.

Kakšno vlogo imajo encimi v telesu?

V PREHRANI POMEMBNI ENCIMI

  • Aprotinin, zavira delovanje nekaterih encimov, ki bi lahko povzročili vnetja trebušne slinavke.
  • Bromelain, razgrajuje proteine, njegov glavni vir je ananas, ki je blagodejen za lepo, napeto mladostno kožo.
  • Heparin, zaustavlja strjevanje krvi in s tem pospešuje celjenje poškodb in zdravljenje venskih vnetij.
  • Pankreatin, mešanica encimov, ki uravnava izločanje encimov trebušne slinavke.
  • Papain, encim v tropskem sadežu papaja. Pospešuje prebavljanje beljakovin.

POZITIVNI UČINKI ENCIMOV

Brez encimov človeško telo ne bi moglo presnavljati hrane, razen tega pa zavirajo vnetja in pospešujejo prekrvavitev organizma. S tem podpirajo zdravljenje naslednjih težav: poškodb pri športu, vnetij kitnih ovojnic, nategnjenih mišic, vnetij pokostnice in podpludb. Bolezni ožilja, kot so krči v nogah, krčne žile in druge motnje prekrvavitve. Vnetij obnosnih votlin in drugih vnetnih bolezni dihal, vnetje jajčnikov, revmatične bolezni, kot sta artritis in protin.

Pri sodobnem zdravljenju raka uporabljajo tudi encimske preparate, da bi z njimi zavirali nastajanje metastaz in zmanjšali odmerke pri zdravljenju z obsevanjem in kemoterapiji.

Kakšno vlogo imajo encimi v telesu?

NIKAR PREVEČ!

Encimi sodelujejo v celotni presnovi, zato lahko povzročajo motnje in bolezni prebavnega trakta. Prevelika aktivnost encimov lahko privede na primer do vnetja trebušne slinavke. Torej nikakor ne smemo uživati preveč encimskih preparatov. Tako naj bi nekateri encimi pomagali pri popolnejšemu izgorevanju hrane, s tem pa odstranili sloje maščobe v telesu. Dejstvo je, da zaužiti encimi izboljšajo zgorevanje hrane, to pa vsekakor lahko povzroči, da telo presnovljeno hrano vneto kopiči v maščobnih blazinicah. Bodimo torej previdni in se posvetujmo z zdravnikom farmacevtom, preden začnemo jemati encimske preparate.

ZDRAVLJENJE Z ENCIMI

Z encimi bi sicer lahko pospešili zdravljenje, vendar tega ne moremo doseči s prehrano. Naravni encimi v prebavnem traktu ne preživijo. Zato so na tržišču že dlje ustrezni pripravki, v katerih so občutljive zdravilne snovi zavarovane ped svetlobo in agresivnimi želodčnimi kislinami.

Kakšna je glavna vloga encimov v telesu?

Vloga encimov je, da zavirajo vnetja in pospešujejo prekrvavitev organizma.

Kateri so za telo zelo pomembni encimi?

Najpomembnejši encimi so proteaze (pepsin in peptidaza), amilaze in lipaze.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.