Žajbelj, čudežna rastlina in njene koristi za boljše počutje

Žajbelj je hvaležno zelišče, ki so ga cenili že v preteklosti. Zanimivo je dejstvo, da so ga uporabljali tudi za ljubezenske uroke, doma je v Sredozemlju. Njegovo latinsko ime Salvia izhaja iz besede ‘salvus’, ki pomeni zdrav, kar še potrjuje njegovo učinkovitost. Uporabljamo liste, ki so koristni sveži in posušeni ali pa kot sestavina za izdelavo zelo kakovostnega eteričnega olja.

Zdravilni učinki žajblja

  • grgranje pomaga proti vsem vrstam vnetja žrela ter odpravljanju težav, povezanih z ustnimi razjedami, ali vnetju dlesni, tudi kot razkužilo, saj zdravi rane in zaustavlja kri
  • ugodne učinke ima žajbelj pri prebavnih motnjah
  • blagodejno deluje na dihala ter blaži astmatične napade in kašelj
  • zmanjšuje potenje
  • znižuje količino sladkorja v krvi
  • pomaga pri težavah v menopavzi
  • pomirja in spodbuja živčevje
  • lajša glavobol, znižuje vročino

Nasveti

V preventivnem smislu je proti raznim prehladnim obolenjem dihal in za krepitev ustne sluznice priporočljivo večkrat na teden prežvečiti suh ali svež žajbljev list. Za bolj bleščeč nasmeh z njimi drgnemo zobe, da povrnemo belino.

Žajbelj je vsestransko uporaben tudi v kuhinji in gospodinjstvu. Njegov vonj preganja molje in drug mrčes, prekuhane liste pa lahko uporabimo za razkuževanje prostorov. Služi za nevtraliziranje neprijetnih vonjav. Posušeni ali sveži listi so odlična začimba za različne jedi, meso, juhe iz stročnic, omake, prelive, solate ter seveda za dekoracijo.

Kljub številnim zdravilnim učinkom bodite previdni, saj se dolgotrajno uživanje žajblja odsvetuje. Prav tako ni priporočljivo uživanje žajblja med dojenjem in nosečnostjo, odsvetuje se tudi tistim z epilepsijo.

Žajbelj, čudežna rastlina in njene koristi za boljše počutje

Vonj žajblja je sestavljen iz treh kemičnih sestavin: kafre, alpha-thujone in viridiflorola. Žajbelj vsebuje tudi cineol.

Obred številnih starih kultur, ki se je ohranil do današnjega časa je čiščenje s kadilom, z namenom, da iz prostorov odstranite stare ter negativne energije. Najbolj primeren čas za energetsko čiščenje je obdobje Mlaja. Za obred potrebujete posušene žajbljeve liste ali žajbljev čaj, ognjevarno posodo in svoj čas, ki se vam bo, ko boste začutili lepše energije zagotovo obrestoval.


Kako očistiti stanovanje z žajbljem?


Žajbljeve liste položite v kadilnico, jih prižgete in nato upihnete. S kadečim se žajbljem se sprehodite po stanovanju. Ko končate z obredom, prostore prezračite, le tako boste z žajbljevim dimom odstranili tudi negativne energije. Pri vselitvi v novo stanovanje je čiščenje še posebej priporočljivo, saj vas varuje pred starimi in zakoreninjenimi energijami preteklih stanovalcev.

Žajbelj je zelišče, ki vas lahko reši pred številnimi tegobami. Z njegovo pomočjo se boste lažje izkašljali, pomirili želodec in si ob čaju privoščili učinkovito meditacijo.

Preberite tudi ZDRAVJE IN POČUTJE V HLADNIH OBREMENILNIH DNEH