Menopavza: Kako si lahko pomagate, ko se pojavi?

Ko se preneha menstruacija, navadno je to v starosti med 45 in 55 letom, se konča tudi naravna sposobnost ženske, da rojeva otroke. Menopavza je začetek novega obdobja v življenju, ki lahko prinaša vznemirljive možnosti. Vendar lahko ta prehod spodbudi tudi telesne in čustvene težave.

Začetek menopavze ne določajo le geni, ampak tudi nekateri medicinski dejavniki in dejavniki življenjskega sloga, na primer kajenje, prehrana in stres.

Menopavza povzroči manjše sproščanje hormonov v jajčnikih zaradi pojemanja števila jajčec v jajčnikih. Količina hormona estrogena začne upadati pred menopavzo, potem nekaj časa hitreje upada, nato se umiri.

Menopavza: Kako si lahko pomagate, ko se pojavi?

Enako se dogaja s progesteronom, drugim spolnim hormonom, vendar večina strokovnjakov meni, da je zmanjšana raven estrogena tista, ki povzroča večino znakov menopavze. Če je bila plodnost bistvo vašega občutka lastne vrednosti, lahko v tem času doživljate zmanjševanje samospoštovanja. Skupaj z drugimi velikimi življenjskimi spremembami, ki so mogoče na primer odhod otrok od doma, ločitev, ostareli starši, ki so krhkega zdravja ali bolni,  lahko menopavza povzroči občutek številnih izgub.

Če ste poleg tega še nezadovoljni s svojim življenjem, si prizadevate v težki službi in prenašate druga bremena, se vam lahko to obdobje zdi težko.

Po drugi strani pa se lahko veselite, da ste se rešili menstruacije in skrbi v zvezi s kontracepcijo ter možnostjo zanositve. Morda boste uživali tudi v večji svobodi zaradi manjših obveznosti in odkrili nov smisel življenja.

Poleg prenehanja perila se pogosto pojavijo tudi navali vročine in nočno znojenje. Ti znaki lahko trajajo tedne, mesece ali celo leto. Za večino žensk to ni velika težava ali pa sploh ne, a približno 25 odstotkov jih poišče pomoč. Nekatere ženske imajo glavobole, so utrujene, jih daje nespečnost in so v depresiji.

Menopavza: Kako si lahko pomagate, ko se pojavi?

Koža lahko postane tanjša in izmučena. Druge telesne spremembe se pojavljajo v tem času kot del naravnega procesa staranja. Kosti postajajo manj čvrste in tveganje za osteoporozo narašča.

Tveganje za osteoporozo je manjše, če imate vse življenje prehrano z veliko kalcija, magnezija in drugih hranilnih snovi za gradnjo kosti. Tudi redna vadba hoja ali ples povečuje gostoto kostnih mineralov. Če se hočete zavarovati pred arterijskimi boleznimi, trikrat na teden delajte aerobne vaje.

Z izbiro prave hrane se lahko obvarujete pred srčnimi napad, kapjo in drugimi oblikami arterijskih bolezni.

Preberite tudi ZDRAVJE: BOLEZEN KOT VIR INFORMACIJ