NAPOLNITE SVOJE ŽIVLJENJE Z ENDORFINI TER BODITE BOLJ SREČNI

Kako pridobiti endorfin in postati bolj srečen?
Unsplash.com

Kako pridobiti endorfin in postati bolj srečen?

Predviden čas branja 4 minute

Le kdo se ne želi počutiti dobro? Obstaja veliko poti do dobrega počutja; smeh, dober obrok, intimnost, sprehod v naravi ali ob morju.. Toda kaj je v teh dejavnostih, zaradi česar se tako dobro počutimo? Delček odgovora leži v možganih. Človeško telo proizvaja naravne snovi, ki jim pravimo endorfini in ti delujejo podobno kot opiati v možganih. Povzročajo enak občutek zadovoljstva kot kokain, s to razliko, da so endorfini dovoljeni. Lahko jih proizvajate s telovadbo in prijetnimi dejavnostmi. Endorfini sprožajo občutke užitka in blagostanja, ki so lahko protiutež depresij.

Količino endorfinov lahko povečate s sexom, čokolada, pikantno hrano in s telovadbo.

Lahko seveda poskusite in ves dan posedate s čokolado v rokah ali se brez prestanka ljubite, vendar sta oba pristopa iz očitnih razlogov nekoliko težavna in ju odsvetujemo. Torej vam ostane telovadba. Redna telovadba ne spodbuja le proizvodnjo endorfinov, temveč poskrbi za celotno uglasitev vašega telesa. Telovadba izboljšuje kardiovaskularni sistem, zmanjšuje tveganje za razvoj raka vseh vrst, zmanjša nevarnost diabetesa in uravnoteži raven holesterola. Poleg tega se s telovadbo vaše telo znebi odvečnega adrenalina, ki lahko povzroča anksioznost in druge težave.

Kako pridobiti endorfin in postati bolj srečen?

S telovadbo ste dobesedno bolj zdravi.

Telovadba lajša depresijo. Ni pa jasno, kateri izmed različnih načinov telovadbe je najboljši za zmanjšanje depresije ali če so vsi enako dobri. Čeprav ne priporočamo, da si vzamete telovadbo za edini način premagovanja hude depresije, vam bo redna telovadba izredno pomagala. Telovadba vam pomaga do boljšega čustvenega in fizičnega počutja, a kljub temu naletimo na eno težavo, depresija vam pravi, da se umaknite, se skrijte in počivajte. Ko ste depresivni. Se lahko priplazi paraliziranost.

Preprosto vsakodnevne naloge zahtevajo ogromno truda in lahko se zgodi, da bi najraje ostali v postelji in se pokrili čez glavo. Že sama misel, da bi morali začeti telovaditi, se lahko v času depresije sliši popolnoma nemogoča. Depresivni um proizvaja misli, ki zavirajo iniciativnost in motivacijo. Te misli vam lahko prigovarjajo, da vam nikoli ne bo uspelo uvesti telovadnega režima. Lahko se tako počutite. Trud, ki ga vložite v telovadbo, na koncu več kot izplača.

Mislim, ki dušijo aktivnost, lahko ugovarjate.

Kako pridobiti endorfin in postati bolj srečen?

Ni jim treba dovoliti, da prevzamejo vašo voljo. Začnete lahko tako, da jih vržete pod drobnogled in jih analizirate. Potem ko identificirate svoje zavirajoče misli in jim ugovarjate, se boste morda še vedno počutili brez motivacije. In nekaj zavirajočih misli bo najbrž še ostalo. Zavedajte se, da so misli samo misli. Niso nujno resnične. Ljudje pogosto mislijo reči, ki niso resnične in se potem vedejo, kot da so. Daljši sprehod, hoja po stopnicah in gibanje naokrog so dober začetek za vaš telovadni program. Če želite, lahko nato dodajate še več gibanja svoji vsakodnevni rutini. Da bi čim več iztržili od telovadbe, svoje telo vsak dan malo bolj priganjate.

Aerobne vaje ali kardiovaskularne vaje so ene od najlažjih vaj, s katerimi lahko začnete svoj program.

Ta tip vaj poveča dotok kisika in pospeši vaš srčni utrip. Ima pa tudi dobrodejen vpliv na vaše telo. Poleg tega, da izboljša razpoloženje ima še veliko drugih vplivov. Hoja je najosnovnejša oblika aerobne telovadbe. Da bi navadno hojo spremenili v aerobno telovadbo, morate samo pospešiti ritem, da se vam poviša srčni utrip. Seveda lahko izvajate tudi druge aerobne dejavnosti kot so; drsanje, rolanje, kolesarjenje, aerobika. Dejavnost se šteje kot aerobna, če vas malce zadiha, lahko pa kljub temu še poveste kratek stavek, ne da bi hlastali za zrakom.