Pomembno je, na kakšen način se soočate s težavami, ko se pojavijo

TEŽAVE IN BOLEČINA, KAKO JIH PREBRODITI?

Življenje je sestavljeno iz vrste težav. Ali naj zaradi njih tarnamo ali naj jih rešujemo? Disciplina je osnovno orodje, s katerim lahko rešujemo življenjske težave. Brez discipline ne moremo rešiti ničesar. Z malo discipline lahko rešimo le malo težav. S popolno disciplino lahko rešimo vse težave. Težavnost življenja povzročata spopadanje s težavami in njihovo reševanje, ki sta navadno boleča.

Težave odvisne od tega, kakšne so zbujajo v nas razočaranje, skrb ali žalost ali osamljenost, občutek krivde ali obžalovanje ali jezo, strah ali tesnobo ali bojazen ali obup. Včasih so tako boleče kot telesna bolečina. In prav ta bolečina, ki jo razni dogodki in spori zbujajo v nas, je kriva, da jih sploh imenujemo težave.

Ker nas življenje zasipa s problemi, je pač vedno težavno in polno bolečine, vendar pa tudi veselja.

Pomembno je, na kakšen način se soočate s težavami, ko se pojavijo

Problemi so tista ostra meja, ki loči uspeh od neuspeha. Velikokrat izzivajo naš pogum in našo modrost. Tiste stvari, ki so boleče, so poučne. Zavoljo tega se modri ljudje ne bojijo težav, ampak jih z veseljem sprejemajo in sprejemajo tudi bolečino, ki jo težave prinašajo. Večina pa nas ni tako pametnih. Ker se bojimo bolečine, ki spremlja težave, se poskuša večina med nami eni bolj, drugi manj težavam ogniti. Odlašamo v upanju, da bodo kar same izginile.

Preberite tudi NOTRANJA MOČ, KLJUČ DO OSEBNE RASTI

Ne zmenimo se zanje, pozabljamo jih in se pretvarjamo, da jih sploh ni.

To izogibanje problemom in čustveni bolečini, ki jih problemi povzročajo , je eden izmed bistvenih vzrokov za večino duševnih motenj. Nihče torej ni duševno popolnoma zdrav. Nekateri med nami so se pripravljeni do skrajnosti izogibati problemom in trpljenju, ki ga ti povzročajo. Odhajajo daleč stan od vsega dobrega in smiselnega, samo da bi našli lažjo pot. Ustvarijo si neverjeten svet domišljije, v katerega se zatekajo in se tako včasih povsem izključijo iz resničnosti.

Pomembno je, na kakšen način se soočate s težavami, ko se pojavijo

NEVROZA JE VEDNO NADOMESTEK ZA UPRAVIČENO TRPLJENJE

Vendar pa ta nadomestek sam postane nenazadnje bolj boleč kot tisto trpljenje, ki naj bi se mu izognili. Tako postane največji problem nevroza sama. Ker hočemo ostati zvesti svojemu slogu, se bomo morali poskušati izogniti temu novemu problemu, s čimer bomo plast za plastjo ustvarjali nove in nove nevroze.

Na srečo pa so vsaj nekateri dovolj pogumni, da se soočijo s svojo nevrozo in se začnejo s pomočjo psihoterapije učiti, kako se spopasti s tem vsakdanjim trpljenjem. Prepričajmo torej sebe, da se moramo spopasti s problemi in se seveda tudi soočati s trpljenjem, ki ga tak spopad prinaša.

Preberite tudi REAKCIJA NA STRES IN VPLIV NA SPOLNOST