Joga, tehnika, ki sprošča vaš um in ohranja vitalno telo

Joga je tehnika, ki so jo pred 2000 leti v Indiji razvili hinduistični brahmani kot način za združevanje telesa in duha. Dokazano je, da lahko te vaje, seveda če so izvajane redno in z globokim trebušnim dihanjem, pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju mnogih težav.

Položaji joge, imenovani asane, krepijo telo, izboljšujejo gibčnost in občutek ravnotežja, človeka pa napolnijo z energijo.

Joga, tehnika, ki sprošča vaš um in ohranja vitalno telo

Joga ni zdravilo za vse, vendar pa ima večja gibčnost veliko prednosti. Počasno izvajanje gibov joge omogoča, da lahko vsako vajo izvedemo brez napetosti ali bolečin. Celo, če se premaknete le za nekaj centimetrov in vztrajate v določenem položaju le 5 sekund, že pozitivno vplivate na gibčnost in zmogljivost telesa.

Dobro gibljiv sklep ima daleč večje območje gibanja kot trd in le malo uporabljen klep. Bolj kot boste gibčni, bolj vam bodo vaje v veselje in zabavo. Povečana gibljivost pomeni še več veselja in užitkov pri telesnem gibanju.

Joga, tehnika, ki sprošča vaš um in ohranja vitalno telo

V nasprotju z bolj trdimi metodami vadbe za boljšo gibljivost  skrbi joga za sprostitev duha in telesa, s čimer ugodno vpliva tudi na počutje.

Pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in nas uči, kako se spopadati s stresom in kako se umiriti. Slednje lahko vpliva tudi na manjše izločanje kortizola, hormona, ki nastaja pri stresu in strahu iz nadledvične žleze. Preveč kortizola lahko sčasoma škoduje imunskemu sistemu in pripomore k nastanku kroničnih bolezni.

Preberite tudi NIKAR SE NE BOJTE STAROSTI IN STARANJA

Obstaja veliko zvrsti joge, ki jih označujemo kot »poti«, vsaka svojo lastno metodo in stopnjo zahtevnosti.

Večina telesnih vaj izvira iz hatha joge, ki je osredotočena na nežno raztezanje in okrepljeno telesno držo.

Joga, tehnika, ki sprošča vaš um in ohranja vitalno telo

  • ANANDA JOGA, pomeni stanje blaženosti. Ta vrsta joge je osredotočena na nežnejše drže telesa. Vadbo spremljajo šepetajoče in pomirjujoče besede. Svoj čar dodata še vonj aromatiziranega olja in glasba cimbal, zvoncev in starodavnih rogov.
  • BIKRAM JOGA, njen začetnik je indijski mojster Bikram po katerem je tudi poimenovana. Ker po njegovem mnenju toplota omogoča bolj intenzivno delo mišic, se ta oblika joge izvaja v ogrevanem prostoru pri temperaturi od 32 do 40 stopinj. Je bolj zahtevna tehnika in ni primerna za začetnike.
  • IJENGER JOGA, ta pot je moderna različica klasične telesne drže. Osredotočena je na precizno izvedene vaje, katerih položaje je treba zadržati nekaj minut
  • KRIPALA JOGA, ta nadvse blaga tehnika, ki je usmerjena v notranjost človeka, se razlikuje od drugih oblik joge po vztrajanju v posameznih položajih, ki zato zahtevajo manj pogosto spreminjanje. Kot mešanica različnih tehnikse kripala poučuje v treh fazah: drže telesa, dihalne vaje in zavedanje lastnega telesa.
  • POWER JOGA, pri tej vrsti se vaje, ki se lahko izvajajo tako stoje kot na tleh, hitro izmenjujejo. Gre za telesno vadbo, ki očiščuje in krepi. Da bi lažje izvedli želene položaje, lahko pri njej občasno uporabljate tudi pomožna sredstva.

Izvajanje joge lahko koristi vsakomur, tudi starejšim, otrokom in celo ljudem s kroničnimi boleznimi. Toda izvajanje joge brez poprejšnjega posveta z zdravnikom je lahko nevarno predvsem za nosečnice ali ljudi s težavami s srcem.

Preberite tudi KAKO URESNIČITI SVOJE SANJE?