Ne bojte se starosti in staranja, raje naredite nekaj zase

Še vedno ni nobenega zdravila ali kakšnega drugega postopka, ki bi preprečil vse telesne simptome staranja ali podaljšal življenje. Vendar obstaja veliko varnih, naravnih metod, ki blažijo nekatere težave, povezane s staranjem.

Z njimi si pomagamo, da ostanemo kar se da čili in zdravi, da lahko do polnega užijemo razpon svojega naravnega življenja. Staranje je povezano z vse počasnejšo delitvijo celic. Z mehansko obrabo, nenehnim izgubljanjem možganskih celic, z genetskimi poškodbami zaradi različnih okoljskih dejavnikov. Na primer kajenje, nezdrava prehrana, tesnoba.

Ne bojte se starosti in staranja, raje naredite nekaj zase

V starajočem se telesu povzročajo izgubo elastičnosti kože, krvnih žil in kit, pa tudi čedalje večje upadanje delovanja organov in sklepov.

Če v mladosti in srednjih letih poskrbite za dobro zdravje, ga boste verjetneje obdržali tudi v starosti.

Nemara ne boste mogli preprečiti, da vam lasje ne bi osiveli ali da koža ne bi izgubila mladostne gladkosti, vendar lahko veliko naredite za to, da se izognete debelemu trebuhu, umski zmedenosti, slabemu vidu, otrdelim sklepom in mnogo drugim možnim tegobam staranja. Lahko tudi vzdržujete dobro delovanje imunskega sistema in ukrepate, da preprečite bolezni, ki so povezane s starostjo.

Preberite tudi ZDRAVILNA ZELIŠČA ZA PLJUČA IN LAŽJI KAŠELJ

Pomembno je, da ostanete umsko in telesno dejavni.

To dosežete predvsem, da vzdržujete svoje konjičke in družabne dejavnosti, ohranjate telesne odnose, da se redno gibljete, jeste zdravo in ne kadite. Kožo morate izpostavljati dnevni svetlobi, da se tvori dovolj D vitamina in da ostanejo vaše kosti močne, vendar se izogibajte prevelikemu izpostavljanju ultravijoličnim žarkom, kadar so ti najmočnejši.

MASAŽA IN AROMATERAPIJA

Masaža je zaradi vsesplošnih blagodejnih učinkov, med katere spadajo tudi boljša prekrvavitev in sproščene mišice, odličen način za vzdrževanje zdravja pa tudi za zdravljenje slabe prebave, artritisa in bolečin, ki so povezane s staranjem.  Blagodejne terapevtske učinke lahko povečate, če masažnemu olju  ali losjonu dodate eterična olja. Olja izberete glede na učinek.

Ne bojte se starosti in staranja, raje naredite nekaj zase

ZELIŠČNI PRIPRAVKI

  • Česen: za imunost in prekrvavitev dodajte hrani strok surovega česna ali jemljite česnove kapsule.
  • Dvokrpi ginko: v pomoč umskemu delovanju in prekrvavitvi, vsak dan spijte skodelico čaja iz tega zelišča.
  • Ženšen: da se zavarujete pred izgubo spolne sle ali pred splošno slabotnostjo, pojejte vsak dan nekaj zmlete korenine v čaju ali tableti.
  • Zeleni čaj: deluje kot antioksidant in rdeči kri, zato ga spijte najmanj skodelico na dan.

Preberite tudi ZDRAVA PREHRANA: Zdravilni učinki živil