ISKANJE ODOBRAVANJA NIKAKOR NI NUJNOST

Odobravanje je bolj želja kot nujnost
Odobravanje je bolj želja kot nujnost

Odobravanje je bolj želja kot nujnost

Predviden čas branja: 4 minute

Možno je, da zapravljajte vse preveč sedanjih trenutkov v prizadevanju, da bi poželi odobravanje drugih, ali v zaskrbljenosti, ker ste pri nečem naleteli na neodobravanje. Če je odobravanje postalo v vašem življenju potreba potem morate nekaj ukreniti. Začnete lahko s spoznanjem, da je iskanje odobravanja prej želja kot nujnost. Vsi uživamo v aplavzu, komplimentih in pohvalah. Dobro nam dene, kadar nas kdo poboža po duši. Odobravanje samo po sebi ni nič nezdravega, v bistvu je laskanje čudovito razveseljivo. Iskanje odobravanja postane napaka šele, kadar se iz želje spremeni v potrebo.

Če si odobravanja želite, potem ste enostavno veseli, kadar dosežete priznanje drugih.

Če ga pa potrebujete, se boste sesuli, če ga ne boste dobili. In takrat planejo v vas samouničevalne sile. Kadar se odobravanje spremeni v potrebo, date tisti osebi, katere priznanje morate imeti, tudi košček sebe. Če ga ne dobite, ste ohromljeni pa čeprav le malo. V takem primeru ste se odločili, da boste lastno vrednost razgaljeno nosili naokoli, tako da vam jo lahko vsakdo poškoduje, kot mu paše. Dobro se počutite samo, če se drugi odločijo, da vam izrazijo pohvalo.

Odobravanje je bolj želja kot nujnost

Dovolj slaba je že samo potreba po odobravanju druge osebe, toda še huje je, če potrebujete odobritev prav vsakogar za vsako svoje dejanje.

Če nosite s sabo to potrebo, potem vam je v življenju usojeno veliko nesreče  in frustracij. Še več, poosebljali boste plehko razosebljeno predstavo o sebi, ki bo imela za posledico tako samozavračanje. Kadar je odobravanje drugih potreba, so možnosti za resnico skoraj izbrisane. Če morate biti hvaljeni in oddajate tovrstne signale, potem ne more z vami nihče biti iskren. Ne morete tudi z gotovostjo izražati svojih misli in čustev v vsakem sedanjem trenutku življenja. Vaš jaz postane žrtev mnenj in muh drugih. Ker se je z grajo zelo težko sprijazniti, je lažje privzeti tako obnašanje, ki bo prineslo odobravanje.

Toda kadar greste po tej lažji poti, dajete vedeti, da mnenje drugih o vas pomembnejše kot vaša ocena samega sebe. To je začarana plast, ki ji je v naši družbi težko ubežati. Da bi ušli tej veliki pasti iskanja odobravanja, ki omogoča, da je vaše življenje pod vplivom mnenja drugih o vas, je važno, da raziščete, kateri faktorji so povzročili to potrebo.

Kratko in jedrnato, nikoli ne morete ugajati vsem.

Odobravanje je bolj želja kot nujnost

Pravzaprav, če ugajate polovici ljudi, vam gre že precej dobro. To ni nobena skrivnost. Ko se tega zaveste, lahko začnete na neodobravanje gledati v drugačni luči. Kadar se kdo ne strinja z vašimi besedami, ne bodite prizadeti niti ne spremenite  takoj svojega mnenja, ampak se le opomnite, da ste očitno pravkar naleteli na enega iz tistih, ki se z vami ne strinjajo. Zavest, da boste vedno srečali neodobravanje za vse, kar čutite, mislite, rečete ali storite, predpostavlja pot iz tunela obupa.

Če ste na to pripravljeni, ne boste več prizadeti, zato boste hkrati tudi nehali enačiti zavrnitev neke ideje ali čustva  z zavrnitvijo vas samih. Neodobravanju ne morete nikoli ubežati, ne glede na to, kako zelo si želite, da ga ne bi bilo. Za vsako vaše mnenje obstaja nekje nekdo, ki ima točno nasprotnega.