Endometrioza, kronična bolezen žensk v plodnem obdobju

V normalnih pogojih je tkivo, ki prekriva notranjost maternice in ga imenujemo endometrij, zgolj v maternici.  Pri ženskah, ki trpijo zaradi endometrioze, pa se mikroskopsko majhni koščki tega tkiva preselijo tudi iz maternice, se vsadijo v druge organe in tkiva in se tam razraščajo. Tako kot sam endometrij se tudi presajeno tkivo odziva na hormon estrogen in progesteron.

Primere endometrioze razvrščamo med minimalne, blage, zmerne in hude. Simptomi so lahko zelo različni, okoli 10% bolnic sploh nima nikakršnih simptomov. Druge pa imajo zelo obilne in boleče menstruacije. Vzrok je lahko tudi neplodnost pri ženskah.

Endometriozo lahko zdravimo na konvencionalni ali alternativni način, in sicer z vsem, od hormonskih tablet in kirurgije do zeliščnih zdravil. Vendar pa s tem potek bolezni ukrotimo, same bolezni pa ne pozdravimo. Ko z zdravljenjem prenehamo, se simptomi pogosto povrnejo. Simptome ponavadi prekine menopavza, vendar pa se pri ženskah, ki jemljejo med menopavzo in po njej estrogene, simptomi nadaljujejo.

Endometrioza, kronična bolezen žensk v plodnem obdobju

Nasveti in dejavniki tveganja

Telo vsebuje hormonom podobne snovi, ki jih imenujemo prostalglandini. Ti, poleg drugega igrajo pomembno vlogo pri krčenju mišic in torej prispevajo k menstruacijskim krčem. Če jeste hrano, bogato z naravnimi antiprostaglandini vključno s skušami, sardinami, lososom in tunino se vam bodo simptomi omilili. Lahko pa se odločite, da namesto hranjenja s temi ribami jemljete dodatke ribjega olja. Za pomoč pri ustvarjanju ravnotežja med estrogeni in preostaglandini ter za zmanjšanje menstruacijskih krčev lahko jemljete dnevni dodatek multivitaminov in multimineralov, ki naj vsebuje vitamine skupine B.

Izogibajte se izpostavljanju dioksin, za katerega obstajajo nedavni dokazi, da lahko v nekaterih primerih povzroča endometriozo.

Kadar uporabljate tampone, jih pogosto menjujte, zlasti če močno krvavite, in poskusite tampone občasno zamenjati z vložki oziroma podlogami. S takšnim ravnanjem preprečite, da bi lahko menstruacijska kri tekla nazaj, kar je po eni izmed teorij vzrok za endometriozo.

S povečanim tveganjem je povezanih več dejavnikov. Zavedajte se večje možnosti, da dobite endometriozo, če: imate bližnjo sorodnico z endometriozo,  še zlasti, če je to vaša mati ali sestra, imate redno kratek menstruacijski cikel krajši od 35 dni, če med menstuacijo dolgo časa  krvavite – dlje kot en teden, med menstruacijami obilno krvavite, imate zdravstveno težavo, ki zapira ali ovira dostop v maternično ustje ali nožnico, imate prirojeno nepravilnost maternice, kot je dvoroga maternica ali dvojni maternični vrat.

Preberite tudi ZDRAVJE IN POČUTJE V HLADNIH OBREMENILNIH DNEH