Domače živalce v preteklosti in danes

Hišni ljubljenčki so živalce, ki jih imamo preprosto radi. Ko pridete domov, vas razveselijo, ko ste žalostni, se lahko z njimi pocartljate, skratka so popestritev vašega vsakdana.

Hišni ljubljenčki
Domače živalce skozi čas

Verjetno pa niste vedeli, da je udomačevanje živali ena izmed najpomembnejših epizod v razvoju človeštva. Prva udomačena žival je bil volk, ki je predhodnik psov. Pred 14.000 leti so začeli nato udomačevati ovce, koze, nato živino. Okrog 9.000 let nazaj so sledili prašiči, nato konji, kamele in ostale živali. Danes niti ne pomislimo, da bi imel kozo ali ovco za domače živalce.

blankPes, kot hišni ljubljenček se je pojavil že v 18. stoletju. Pasme so bile odvisne od tega ali je lastnik bogat ali ne. Hrti so bili namenjeni premožnejšim, lovski psi pa revnejšim ljudem. Mačkina funkcija je bila najprej le odganjanje miši, udomačile so se nekoliko kasneje kot psi. V preteklosti so bili poleg psov in mačk najbolj popularni hišni ljubljenčki veverica, opica, zajci, miške in kasneje še ptice.

Nenavadne domače živalce

Opica vam je sicer verjetno všeč in si morda ste pomislili, da bi jo imeli, vendar ni najboljša izbira, saj lahko povzroči veliko škode, ker je zelo nagajiva, lahko celo zaneti požar. Včasih so imele živali to prednost, da so lahko šle poleg lastnikov tudi v cerkev, česar si danes verjetno ne predstavljate.

Če vprašate svoje starše po njihovih hišnih ljubljenčkih v njihovi mladosti, bodo povedali, da so imeli psa ali mačko, tisti otroci, ki so živeli na kmetijah, pa so imeli za ljubljenčka celo gosko, petelina ali prašička.

Danes so zelo moderne tudi druge živali, ki jih imate lahko za hišnega ljubljenčka. Med pasjimi pasmami je pogosta čivava, najmanjši pes na svetu, vendar se za njo fantje bolj redko odločajo. Je pogumna, temperamentna in obožuje dolge sprehode. Čeprav se zdi modna muha, gre za zelo staro pasmo. V južni Ameriki je imel ta psiček obredni pomen. Azteki so verjeli, da se duša lastnika, ko ta umre, preseli v psa in ga varuje in vodi v posmrtnem življenju. Zato so bogataše pokopali skupaj z njimi.

blankMarsikdo od vas pa ima doma papigo, živalco, ki je zelo inteligentna in prisrčna, saj so se nekatere vrste sposobne naučiti celo besede ali pesmice.

Vendar je oskrba papige zahtevna. Večja je papiga, več dela in denarja je povezanega z njo. Če razmišljate o tej živalci, vam najbolj priporočam Nimfo, saj je zelo zabavna, poleg tega pa ni tako zahtevna in ne predstavlja velikega stroška. Ima tudi daljšo življenjsko dobo, kot npr. pes in mačka, vsekakor pa je morate kupiti pri rejcu papig. Spada med klepetave domače živalce.

Za moški spol pa je vsekakor zelo privlačen Kameleon, ki pa ga vsaka mama ali žena ne bo dovolila imeti v stanovanju. Njegova življenjska doba je 5 let, prehranjuje se z različnimi žuželkami. Zanimivo je, da ne pijejo stoječe vode, zato jim je treba terarij ves čas rositi. Spreminjajo barvo svoje kože in so ravno zato privlačni. Upoštevati pa morate, da imeti kameleona ni kar tako, da je potrebna ustrezna oskrba.

Ena izmed popularnih živali je tudi kača, vendar pa je potreben resen razmislek, če jo boste spustili v svoj dom ali ne.

Za razliko od razširjenega prepričanja, da so kače brezčutne živali, so znanstveniki ugotovili, da imajo izjemno razvite sposobnosti čutenja tvoje energije. Dobro vedo, če jih kdo ne mara in takrat postanejo nemirne in nervozne. Raziskave so pokazale, da avtistični otroci zelo spretno komunicirajo s kačami, pa tudi z večino drugih domačih živali.

Če ste se odločili, da v svoj dom sprejmete novega hišnega ljubljenčka, se najprej dobro pozanimajte o vseh informacijah, pogovori se s tistimi, ki bivajo z vami, šele nato se podajte v akcijo.