Astma je kronična bolezen dihal, s katero se srečuje ogromno ljudi

Astma je kronična bolezen dihal, ki podobno kot bronhitis ali emfizen, povzroča občutek stiskanja v prsih in težave z dihanjem. Simptomi se pojavijo v napadih, ki jih lahko sprožijo različni sprožilci iz okolja ali so čustveno pogojeni npr: pelodi, živalska dlaka, cigaretni dim in stres. Nekateri ljudje imajo le blage in redke napade, zato jih to stanje moti le občasno. Pri drugih pa so napadi pogosti in hudi ter terjajo urgentno zdravljenje. Če poznate sprožilne dejavnike, se boste lahko naučili zmanjšati število napadov in njihovo jakost, morda pa se jim boste celo znali izogniti.

Astma ni težava, pri kateri ne bi mogli vdihniti, ampak težava, pri kateri ne morete izdihniti.

Astma ni posledica le enega vzroka, ampak sprožijo napad zelo različni in številni dejavniki, ki delujejo sami ali v kombinaciji. Med vodilnimi vzroki so alergije.  Med dejavnike za nastajanje astme, ki je povezana z alergijo, je tudi dednost. Znanstveniki so odkrili gen, zaradi katerega, kot kaže, so nekateri ljudje bolj dovzetni za to bolezen.

Astmo lahko sprožijo tudi okužbe. Bronhiolitis, virusna okužba dihal, ki jo ponavadi dobijo otroci, mlajši od dveh let, je zelo pogost vzrok otroške astme. Pri odraslih se lahko astma razvije kot posledica okužbe zgornjih dihal npr: bronhitis.  

Astma je kronična bolezen dihal

Eterična olja, kot so evkaliptus, ožep, sivka in rožmarin olajšajo dihanje in zmanjšujejo zamašenost nosu. Vdihavamo jih skozi nos, tako da kapnemo nekaj kapljic na robček ali drug kos tkanine in s tem olajšamo dihanje pri blagem napadu astme.

ZELIŠČA

Veliki oman je korenika, ki deluje kot blago sredstvo za izkašljevanje, zato lahko iz telesa očisti čezmerno sluz. Poparek, ki ga naredite iz drobnocvetnega lučnika priporočajo za ublažitev sluznice dihal, zlasti ponoči.

Izogibajte se hrane in napitkov, ki vsebujejo veliko sulfitov npr: piva, vina, kisa, instantnega čaja, grozdnega soka, limoninega soka, grozdja, testa za pico in posušenega sadja, konzervirane zelenjave, sadnih prelivov. Nekateri dietetiki priporočajo, da se čim bolj izogibate hrani, ki ustvarja veliko sluzi, na primer mleku. Z dnevnim odmerkom vitaminov B kompleksa in magnezija lahko zmanjšate pogostnost in jakost astmatičnih napadov.

Preberite tudi ZDRAVILNA ZELIŠČA ZA PLJUČA IN LAŽJI KAŠELJ